`Ik ben een sociaal mens'

Na de Hogere Europese Beroepenopleiding vond Linda Martinez een baan in Londen bij het onderzoeks- bureau Gartner.

Linda Martinez van Oers (26) heeft altijd iets met talen gehad. Op de middelbare school had ze een typisch A-pakket. Ze heeft een Spaanse vader, een Spaanse vriend en reist graag door Europa. Haar keuze voor de Hogere Europese Beroepenopleiding (HEBO) aan de hogeschool in Den Haag kwam dan ook niet uit de lucht vallen. ,,De studie is internationaal georiënteerd; als student ben je bijvoorbeeld verplicht om een uitwisselingsprogramma in het buitenland te volgen. Dat leek mij wel interessant.''

Tijdens haar studie aan de Vrije Universiteit in Berlijn, nu bijna vier jaar geleden, ontmoette Martinez haar huidige vriend. Toen hij terugkeerde naar Madrid om zijn studie economie af te ronden, ging zij op zoek naar een stageplaats in diezelfde stad.

Nadat hij zijn studie had afgerond, vertrok het paar op goed geluk naar Londen. ,,Economisten hebben in die stad meer mogelijkheden'', legt Martinez uit. Zelf hoopte zij een baan bij een telecommunicatiebedrijf te vinden.

Van dat laatste kwam tot haar spijt weinig terecht. ,,Met de mondiale telecommunicatiemarkt ging het in die periode bergafwaarts'', zegt zij. ,,Er was weinig werk te vinden in die sector.'' In plaats daarvan vond Linda Martinez een baan bij het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeks- en consultancybureau Gartner. Sinds ruim een jaar werkt zij bij het `European Support Center' van dit bedrijf.

Bij het European Support Center komen dagelijks honderden telefoontjes en e-mails binnen van IT-bedrijven, bouwbedrijven, autoproducenten en telecommunicatiebedrijven die om assistentie vragen bij een project of de implementatie van een nieuw product. Nu eens verwijst Martinez hen door naar een van de zeshonderd analisten van Gartner, dan weer organiseert zij een conference call in samenspraak met de analisten. Ook raadpleegt zij het Gartner-archief voor relevante rapporten. Op de afdeling werken vijftien mensen. Omdat Martinez vloeiend Spaans spreekt, neemt zij zowel de Nederlandse als de Spaanse markt voor haar rekening. ,,De meeste verzoeken worden binnen een week beantwoord. Al met al is het stevig doorwerken.''

Na ruim een jaar is het werk nog altijd bevredigend, vindt Martinez. Ze kan goed overweg met de analisten en verkopers van Gartner en tijdens het halfjaarlijkse internationale symposium heeft ze de gelegenheid om ook de klanten wat beter te leren kennen. ,,Maar de ervaring leert dat de meeste medewerkers van het European Support Center het na twee jaar voor gezien houden.'' Velen stromen door naar de verkoopafdeling, maar zelf geeft zij de voorkeur aan de afdeling `Evenementen', want dan kan ze de symposia organiseren die ze nu met zo veel plezier bezoekt. ,,Ik ben een sociaal mens; die eigenschap komt op zo'n afdeling waarschijnlijk het beste tot z'n recht.''

Op de vraag of zij ambitieus is, valt Martinez even stil. Ook vooruitblikken op haar loopbaan valt haar zwaar. Ze ,,pakt niet alles aan wat op haar pad komt'', zegt zij. En ze heeft zéker geen ambitie om manager of afdelingshoofd te worden. ,,Belangrijk is dat ik mij kan ontwikkelen in mijn vak. Nieuwe ervaringen kan opdoen.''

Eén ding weet Martinez zeker: over tien jaar werkt zij niet meer in Londen. ,,Londen is een prima stad om werkervaring op te doen, maar ik mis het huiselijke gevoel van mijn geboorteplaats Etten-Leur. Als ik een vriendin aan het andere eind van Londen wil bezoeken, ben ik zo een uur onderweg.''

De gemiddelde Engelsman is volgens haar bovendien nogal gesloten. ,,De kans is groot dat mijn vriend en ik over tien jaar in Madrid wonen: een grote, maar overzichtelijke stad, met hartelijke mensen.''

Haar kinderwens zal in belangrijke mate haar definitieve plaats van bestemming bepalen, denkt Martinez. Weliswaar woont zij in Londen in een mooi, typisch Engels huis mét tuin, maar het is geen plek waar zij haar kinderen wil zien opgroeien. ,,Mijn kinderen moeten lekker buiten kunnen spelen, terwijl de buurman een oogje in het zeil houdt.'' Een gemoedelijke woonomgeving met een grote sociale controle. Zoiets als haar geboorteplaats Etten-Leur? Lachend: ,,Bijvoorbeeld.''

Dit is een wekelijkse rubriek over mensen die vooruitkijken naar of terugblikken op hun loopbaan.

    • Danielle Pinedo