Greenspan: hoge olieprijs blijvend

Alan Greenspan, de Amerikaanse centrale bankier, heeft gisteren gewaarschuwd dat de ,,dramatische stijging'' van de energieprijzen voor de lange termijn van grote invloed kan zijn op de Amerikaanse economie.

Het vooruitzicht van langdurig hoge olie- en gasprijzen zal volgens Greenspan in de Verenigde Staten ,,absoluut'' de groei van de olie- en gasconsumptie beïnvloeden en eveneens de investeringsbeslissingen die nu worden genomen.

Over verdere gevolgen voor de Amerikaanse economie, zoals voor de economische groei, rente en inflatie, liet hij zich niet uit.

Greenspan wees op de ,,scherpe prijsstijging'' voor energiecontracten die voor zes jaar worden afgesloten en waarvoor naar zijn smaak maar weinig aandacht bestaat. Toch is zes jaar lang genoeg om olie en gas te zoeken, te vinden en aan te boren, zodat deze prijzen volgens hem gezien kunnen worden als goede indicaties voor wat de toekomst zal brengen.

Lange tijd zijn deze prijzen vrij stabiel gebleven, maar sinds 2001 is dat veranderd. Voor olie ligt de oorzaak volgens Greenspan in het Midden-Oosten: de scherpe prijsstijging weerspiegelt ,,de angst voor verstoringen in het olieaanbod''. Voor gas ligt de oorzaak in de VS zelf, waar de vraag naar gas ,,onweerstaanbaar'' is gestegen.

Op de termijnmarkt van New York sloot de olieprijs gisteren voor het langste leveringscontract, dat loopt tot december 2009, op 27,54 dollar per vat (159 liter). Een jaar geleden stond de prijs voor het langste contract nog op 24 dollar per vat. Een prijsstijging in een jaar tijd van zo'n 15 procent.

Op de termijnmarkt van Londen, waar de langste termijn drie jaar vooruit is, stond de olieprijs voor dit contract gisteren op 27,39 dollar per vat. Een jaar geleden was dat nog 22,75 dollar per vat. Een prijsstijging van zo'n 20 procent.

De president van OPEC zinspeelde er deze week op dat het kartel zijn streefprijs (een gemiddelde van 7 oliesoorten) van 25 dollar per vat zou moeten verhogen. Maar dat werd gisteren meteen verworpen door het machtigste OPEC-lid Saoedi-Arabië.