Getronics positief over opdrachten

Automatiseerder Getronics zegt voor dit jaar een goed gevulde orderportefeuille te hebben. Deze is het afgelopen kwartaal volgens het bedrijf met `dubbele groeicijfers' toegenomen.

Dit heeft de Amsterdamse automatiseerder vanochtend verklaard in een zogeheten trading update van het eerste kwartaal. Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 7 miljoen euro positief, tegen 22 miljoen euro negatief een jaar eerder. Getronics maakte geen nettowinst bekend over het eerste kwartaal.

Bestuursvoorzitter K. Wagenaar, die sinds 1 december vorig jaar aan het roer staat, toonde zich tevreden over de resulaten. ,,Het is gas geven en remmen tegelijk'', verklaarde Wagenaar, doelend op het binnenhalen van nieuwe contracten en tegelijkertijd de nadruk op kostenbesparing binnen de organisatie. Het aantal werknemers bij Getronics is met 8 procent gedaald tot een kleine 22.000.

Wagenaar liet zich positief uit over de marktontwikkelingen in de Verenigde Staten en Canada. Daar is de omzet uit diensten met 5 procent toegenomen. Europa, waar driekwart van de omzet van Getronics vandaan komt, zag daarentegen de omzet met 3 procent dalen. ,,De vooruitzichten daar noem ik stabiel plus. Klanten zijn nog aarzelend met contracten ondertekenen'', aldus Wagenaar. In de rest van de wereld steeg de omzet met 2 procent.

De omzet uit dienstverlening is het afgelopen kwartaal met 437 miljoen euro min of meer hetzelfde gebleven. De omzet uit productverkopen, die Getronics voor een belangrijk deel wil afbouwen, daalde met 16 procent tot 149 miljoen euro.

De problemen in Italië zijn volgens Wagenaar onder controle. Vorig jaar was deze vestiging nog sterk verlieslatend. Nu resteert er nog een ,,licht operationeel verlies'', aldus Wagenaar. Maar dit jaar verwacht hij in Italië zwarte cijfers te schrijven. Het aantal werknemers is in het land met 500 verminderd.

Wagenaar verklaarde ook naar overnames te kijken in Groot-Brittannië en Frankrijk. Daar heeft de onderneming volgens de topman ,,kritische massa'' nodig.