Geen inzage afvloeiing RET-chef

B en W van Rotterdam (Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD) weigeren inzage in de financiële regeling voor de anderhalve week geleden plotseling vertrokken directeur van het gemeentelijk vervoersbedrijf RET, R. Clayden. De oppositiepartijen eisen deze inzage. Volgens hen kan de raad anders zijn controlerende taak niet uitvoeren.

Dat bleek gistermiddag tijdens een extra commissievergadering. De vergadering was belegd vanwege de commotie die de afgelopen dagen ontstond over het als vrijwillig gepresenteerde, maar onverwachte ontslag van de directeur van de RET.

De oppositie vermoedt onenigheid over de koers van het bedrijf tussen wethouder S. Hulman en de ex-directeur. Clayden zou tegenstander zijn van de toekomstige verzelfstandiging van de RET.

Ook was er de afgelopen maanden onrust over het snijden in de diensten van bus, tram en metro. Na veel verzet tegen het schrappen van eerste en laatste ritten werd onlangs besloten deze bezuinigingsmaatregel te vervangen door het geheel of gedeeltelijk schrappen van enkele buslijnen en een tramlijn. Maar deze andere opzet van de bezuinigingen heeft opnieuw tot verzet geleid.

Tijdens de commissievergadering werd een door de wethouder en de ex-directeur gezamenlijk ondertekende verklaring uitgedeeld. Daarin leggen zij uit dat de RET de komende jaren volgens de wet moet worden verzelfstandigd. Deze ,,nieuwe managementopgave'' was volgens hen ,,een natuurlijk moment voor ontslag''. Over de ,,financiële kant van het besluit'' wil het college alleen kwijt dat de 57-jarige Clayden een VUT-regeling heeft gekregen.