Discretie bij kuur alcoholverslaving

Aan alcohol of drugs verslaafde topmanagers die willen afkicken, kunnen zich sinds enkele weken melden bij de Amsterdamse Jellinek-kliniek voor een ontgiftingsbehandeling die buiten het reguliere zorgpakket valt. Het initiatief is een antwoord op de toenemende vraag naar discretie en flexibiliteit in de verslavingszorg. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf bestuurders in het bedrijfsleven problemen heeft met overmatig alcoholgebruik.

Managers die aan het Jellinek-programma willen deelnemen kunnen zich melden bij de raad van bestuur en worden binnen een dag teruggebeld voor een afspraak op een discrete plek. ,,Dat kan een hotel, een conferentiecentrum of een appartement zijn'', zegt Hans Tieken van de kliniek. ,,Wij stellen ons flexibel op.''

De drempel voor managers om zich aan te melden voor verslavingszorg is hoog. ,,Velen beseffen dat het snel is gedaan met hun reputatie, als ze worden opgemerkt in de wachtkamer van een reguliere instelling voor verslavingszorg'', meent Edy Eland van Solutions, een privé-kliniek voor verslaafden `in de hogere sociale en maatschappelijke klasse'.

Volgens het Nederlands Economisch Instituut lijdt het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks een verlies van 1 à 2 miljard euro als gevolg van ziekte of verzuim van alcoholverslaafden.

alcohol: pagina 18

    • Danielle Pinedo