Combino-tram strop Siemens

Problemen met de constructie van trams van het type Combino leveren het Duitse elektronicaconcern Siemens een schadepost op van 296 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt. Siemens weet nog niet of het bij deze ene schadepost blijft. Bestuursvoorzitter Heinrich von Pierer zei vanmorgen niet te kunnen uitsluiten dat de problemen met de Combino's ,,verdere invloed op de resultaten'' zullen hebben.

Siemens heeft ongeveer de helft van de 400 tot nu toe geleverde Combino-trams moeten terughalen, omdat er een fout in de constructie zit. In het dak van de Combino – die onder andere in Amsterdam rondrijdt – kunnen haarscheurtjes ontstaan, waardoor het bij een botsing instort. Siemens adviseert afnemers trams die meer dan 120.000 kilometer afgelegd hebben uit roulatie te nemen, omdat de veiligheid dan niet meer gegarandeerd is.

Von Pierer kondigde vanmorgen aan 170 technici vrijgemaakt te hebben, die alle Combino-trams gaan controleren. Een groot deel zal daarna gewoon kunnen blijven rijden. De rest gaat terug naar Siemens' werkplaatsen in Duitsland en Tsjechië voor reparatie. Siemens had eerder gezegd hiervoor een voorziening van maximaal 200 miljoen euro te zullen treffen, maar vanmorgen bleek de schade veel groter. Voorlopig gaat het om 296 miljoen.

Mede door de voorziening, kwam de winst over het 31 maart beëindigde tweede kwartaal van het gebroken boekjaar van Siemens lager uit dan analisten hadden verwacht. De nettowinst verdubbelde tot 1,2 miljard euro, mede dankzij de boekwinst van 590 miljoen op de verkoop van aandelen in chipproducent Infineon. Het bedrijfsresultaat bleef gelijk op 1,1 miljard. Winstgroei bij nagenoeg alle divisies werd tenietgedaan door het verlies van 289 miljoen euro dat Siemens' transportpoot mede als gevolg van de voorziening voor de Combino's boekte. De kwartaalomzet daalde van 18,2 tot 17,8 miljard euro.

Siemens Mobile, in omzet de grootste divisie, verdubbelde zijn bedrijfsresultaat tot 109 miljoen euro en zag het aantal verkochte mobieltjes stijgen tot 12,8 miljoen stuks, tegen 8 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.