Budget Spelen met ruim één miljard euro overschreden

Griekenland is dit jaar ruim één miljard euro meer kwijt aan (de voorbereidingen op) de Olympische Spelen dan begroot. De Grieken dachten in 2004 genoeg te hebben aan een budget van ongeveer 1,4 miljard euro. ,,De huidige berekeningen gaan uit van 2,4 miljard euro aan uitgaven'', liet de Griekse plaatsvervangend minister van Financiën, Christos Folias, gisteren weten. Het veelbesproken Olympisch Stadion dat nog altijd niet overkapt is, is één van de duurdere projecten. De constructie van glas en staal, een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava, kostte tot nog toe al 36 miljoen euro meer dan begroot. Plaatsvervangend minister van Cultuur Palli-Petralia heeft een onderzoek gelast naar de werkelijke kosten van alle olympische bouwprojecten in Athene. Intussen heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zich verzekerd tegen een eventuele afgelasting van de Spelen in Athene, als gevolg van bijvoorbeeld terroristische dreiging en/of een natuurramp. In dat geval zal 143 miljoen euro worden uitgekeerd. Het is de eerste keer dat het IOC een dergelijke verzekering afsluit. Voor de Winterspelen van Turijn (2006), de Spelen van Peking (2008) en die van Vancouver (2010) worden eveneens dergelijke financiële zekerheden ingebouwd.