Brahimi: in mei interimregring voor Irak bijeen

De Irak-gezant van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, heeft gisteren in de VN-Veiligheidsraad gezegd dat voor eind mei een Iraakse interimregering kan worden gekozen, die een maand later aantreedt. Brahimi zei het mogelijk te achten dat die regering een akkoord sluit met een door Amerika geleide buitenlandse troepenmacht die verantwoordelijk is voor de veiligheid.

Brahimi, die op verzoek van de Verenigde Staten helpt bij de machtsoverdracht in Irak, presenteerde gisteren een plan voor de interimregering, die op 30 juni moet aantreden. ,,Hoewel het zeker niet gemakkelijk is, geloven wij dat het mogelijk zal zijn om tegen eind mei een groep mensen aan te wijzen, die gerespecteerd wordt en acceptabel is voor Irakezen in het hele land, om een waarnemende regering te vormen'', zei Brahimi.

De Veiligheidsraad verwelkomde de ,,voorlopige ideeën'' voor de interimregering, die moet worden gevormd door onpartijdige technocraten en het land moet leiden naar verkiezingen in januari 2005. Brahimi zei dat de interimregering niet de volledige macht zal hebben. Maar de regering moet wel ,,kristalheldere afspraken'' over soevereiniteit hebben met de VS vóór 30 juni. De VS blijven na die datum met meer dan 130.000 troepen in Irak.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Negroponte zei gisteren dat de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen verantwoordelijk blijven voor de veiligheid omdat de interimregering hiertoe niet in staat is. Brahimi keert binnenkort terug naar Irak voor de vorming van de regering, die geleid zal worden door een premier en ook een president en twee vice-presidenten zal tellen. De VS werken aan een VN-resolutie, die alles vastlegt.

Ondanks zijn optimisme wees Brahimi erop dat er ,,nog potentiële valkuilen en zware obstakels zijn bij elke stap onderweg''. Hij waarschuwde voor het ,,uitzonderlijk zorgwekkende'' geweld. Hij waarschuwde specifiek voor,,een zeer bloedige confrontatie'' in de Iraakse stad Falluja wanneer niet snel een overeenkomst wordt bereikt. De Amerikaanse strijdkrachten hebben daar de afgelopen nacht zwaar geschut ingezet tegen sunnitische rebellen. Daarbij zijn zeker tien huizen na een bombardement door een AC-130 toestel compleet verwoest. Die huizen bevonden zich in een wijk waar de rebellen zich zouden hebben verscholen.

Vanmorgen vroeg na afloop van het offensief werden Iraakse politiemannen op patrouille gestuurd in het centrum van de stad. Volgens één van die politiemannen is hun gevraagd de straat op te gaan voordat Amerikaanse troepen Falluja binnen trekken. Morgen zouden gezamenlijke patrouilles moeten beginnen. Daarmee trachten de VS de rust in de opstandige stad te herstellen.

De nachtelijke aanval volgde op de gevechten van gisteren en eergisteren rond Najaf waarbij volgens Amerikaanse informatie 64 rebellen zijn gedood. Die gevechten hadden plaats nadat Amerikaanse troepen de posities hadden ingenomen die door de Spaanse troepen werden achtergelaten. De Spaanse troepen zullen Irak definitief op 27 mei verlaten.