Arthur Japin wint Libris Prijs

Schrijver Arthur Japin kreeg gisteravond de achttiende Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek. De uitreiking van de prijs van 50.000 euro was anderhalf uur vervroegd omdat een radioprogramma van de TROS de uitslag op internet had gevonden.

Het traditionele Librisdiner verliep rumoerig. Allereerst omdat velen al aan het begin van de avond meenden te weten wie de winnaar zou worden: het dagblad Het Parool had maandag geschreven dat de prijs naar de roman van Japin zou gaan. Daarnaast omdat het diner halverwege werd onderbroken voor de overhaaste prijsuitreiking. Het programma Nova, dat de prijsuitreiking live om half elf op televisie had zullen uitzenden, wilde niet `net alsof' doen, en overreedde de organisatie om Japin te bekronen op een moment dat niemand nog door middel van sms'jes met de uitslag geconfronteerd was.

De overige genomineerden voor de prijs waren Blauwbaards ontwaken van H.C. ten Berge, Buiten is het maandag van J. Bernlef, Gran café Boulevard van Tomas Lieske, Toen kwam moeder met een mes van Nicolien Mizee, en Maïsroest van Rashid Novaire. De jury bestond uit Ronald Plasterk, Abdelkader Benali, Arie van den Berg, Margot Dijkgraaf en Erik Spinoy.

,,Een schitterend gebrek valt op door een heldere associatieve stijl, vlotte dialogen en een groot vermogen een historisch tijdperk beeldend op te roepen'', oordeelde de jury. ,,Japin schreef een rijke en tegelijkertijd stijlvolle roman, met een even geraffineerd als geheimzinnig plot. Een schitterend gebrek heeft het in zich om een groot publiekssucces te worden en tegelijkertijd de literaire fijnproever aan te spreken. Dat maakt deze roman tot een moderne klassieker en een hoogtepunt in de Nederlandse literatuur.''

De Libris Prijs werd voor de elfde keer toegekend. Er waren 146 titels ingezonden. Vorig jaar won jurylid Benali met De Langverwachte.