Aantal vluchtelingen uit Haïti neemt toe

Het aantal Haïtianen dat hun land probeert te ontvluchten, neemt gestaag toe. Dat meldden verschillende buurlanden.

De Amerikaanse kustwacht heeft gisteren nogmaals 651 Haïtiaanse bootvluchtelingen gerepatrieerd. Het aantal Haïtianen dat daarmee naar de Verenigde Staten heeft willen vluchten en is opgepakt, is daarmee in de eerste vier maanden van dit jaar al 1.948. In heel 2003 ging het om 1.490 Haïtiaanse immigranten.

Het is een teken dat, hoewel het politieke geweld in Haïti dat begin dit jaar oplaaide is bedaard, veel Haïtianen niet verwachten dat de interim-regering en de internationale troepenmacht stabiliteit en vooral economische voorspoed kunnen brengen.

Onder de verdreven president Aristide gleed Haïti de laatste vier jaar af in armoede, 47 procent van de bevolking verdient minder dan één dollar per dag. Aan het vertrek van de president in februari gingen maanden van stakingen vooraf, alsmede hevige overstromingen waardoor delen van het land werden afgesloten van voedselhulp.

De Amerikaanse ambassadeur in Haïti noemde de situatie in het land gisteren op een diner voor zakenlieden nog steeds ,,rampzalig'' en zei te menen dat dit de laatste kans is het land te verbeteren omdat ,,een alternatief onaanvaardbaar is''. ,,De problemen van Haïti worden snel andermans problemen'', zo zei ambassadeur James Foley volgens persbureau AP. Hij voegde toe dat er ,,een enorme hoeveelheid redenen zijn om pessimistisch te zijn'', maar wel te geloven dat met hulp van anderen, onder wie hij specifiek de Europese Unie noemde, Haïti er bovenop zou kunnen komen.

Vorige week stelde VN-secretaris-generaal Kofi Annan in een rapport al dat Haïti wordt ondermijnd door een hele reeks van veiligheidskwesties. Hij riep op tot het sturen van een VN-vredesmissie in Haïti om van het land ,,een functionerende democratie'' te maken.