Voor Beatrix blijft het gras lang

Het Noord-Groningse Warffum maakt zich op voor het bezoek van de koningin. Niet iedereen is enthousiast. Waarom wordt alleen de Hoofdstraat opnieuw betegeld, vraagt een bewoner zich af.

De kinderen van balletschool Noord-Groningen oefenen de ,,bloemenchoreografie'', in de straat Westervalge te Warffum. Ze zullen die op Koninginnedag, vrijdag 30 april, opvoeren, als de koningin op bezoek komt. Vlinders, insecten en bijen worden sierlijk uitgebeeld. ,,Als teken van het ontluikend groen'', licht B. Scheers van de balletschool toe.

Zij en B. Meijer van de plaatselijke Oranjevereniging overleggen. Is de groenstrook groot genoeg? Kan het gezelschap er goed langs? Ze lopen en tellen passen. ,,De koningin zal hier toch zeker wel even blijven staan en kijken?'', wil Scheers weten. ,,Nee'', antwoordt Meijer beslist, ,,ze blijft doorlopen, want ze moet de trein halen.'' Want na Warffum staat voor het koninklijk gezelschap nog een bezoek aan de stad Groningen op het programma.

Het Groningse wierdendorp Warffum (2400 inwoners) bereidt zich dezer dagen volop voor op de komst van de koninklijke familie. Een ideeënavond van dorpelingen leverde 150 suggesties op. Een werkgroep koos er een aantal uit. ,,Daarbij is rekening gehouden met de wens van de vorstin, die aandacht vraagt voor kinderen, ouderen en gehandicapten'', vertelt Meijer. De vijf boeketten krijgt ze overhandigd door Warffumer kinderen. Wie dat zouden doen, was snel beslist. Meijer: ,,Twee van hen, een jongetje van negen en een meisje van elf, zijn jarig op 30 april. Dat leek ons leuk.'' Drie verstandelijk gehandicapte ruiters bieden de vorstin bloemen aan tijdens de wandeling van het gezelschap. Die is ongeveer duizend meter lang. Hij voert onder meer door de nauwe straatjes van de historische omgeving van het dorp. Warffum doet de dingen die elke Koninginnedag terugkeren: een vrijmarkt voor kinderen, straatmuzikantjes en kinderspelletjes. Bij de speciaal voor haar komst ingestudeerde activiteiten staan dans en muziek centraal. Warffum is het dorp van `Op Roakeldais', het jaarlijkse internationale folkloristische dansfestijn dat tienduizenden bezoekers trekt. Een Tongolees gezelschap en leden van dansschool `Randoe' dansen voor de stoet uit.

In de Hoofdstraat staat bewoner F. van der Velde in de deuropening te praten met buurman B. Brugman. Dat het gezelschap pal langs zijn huis zal lopen, doet Van der Velde niet veel. Hij is dan ook niet van plan om het hoge gras in zijn voortuin voor vrijdag nog te maaien: ,,Ik leg er wel een oranje bouwkleed overheen.''

Brugman zal een steiger bouwen voor zeven kinderen die daarop met vlaggetjes naar de koningin zullen zwaaien. ,,Het heeft wel wat, zo'n bezoek van de koningin.'' Aan extra promotie voor het dorp gelooft hij overigens niet. ,,Warffum verkoopt zichzelf. We zitten hier niet op massatoerisme te wachten.''

Even verderop in café-cafetaria `La Bastille' in de Hoofdstraat staat W. Groendijk achter de bar. Dat de koningin in enkele seconden langs zijn zaak loopt, ach, het zal wel. Pas nadat ze weg is, verwacht hij grote drukte in zijn zaak. Hij richt twee terrassen in. Wel vindt hij het ,,asociaal'' dat speciaal voor het bezoek van de koninklijke familie de stoepen en de straat opnieuw zijn betegeld en bestraat in de Hoofdstraat. ,,Waarom alleen deze straat? Pak dan meteen het hele dorp mee.''

Het alcoholverbod in het dorp dat geldt van donderdagnacht twaalf uur tot vrijdag 11.30 vindt hij ,,heel logisch''. Het is een van de overigens gebruikelijke maatregelen aan de vooravond van een bezoek van de koningin om de openbare orde en veiligheid te waarborgen. Het maakt Groendijk niet uit. ,,Ik verkoop liever duizend kopjes koffie dan duizend biertjes. Op koffie verdien ik meer.''

In de drie bloembakken voor Café Spoorzicht zijn oranje viooltjes geplant. Het laatste kwartier van het bezoek speelt zich af bij het haventje voor Spoorzicht, waar het thema `Eemshaven' onder de aandacht van de vorstin wordt gebracht. Modelbootjes, een koorddanser en drie shantykoren krijgt Beatrix onder meer te zien.

De 3.000 ballonnen, die uit een grote wereldbol tevoorschijn worden getoverd, gaan overigens niet de lucht in. ,,Op verzoek van een milieugroep laten we dat achterwege, omdat het milieuonvriendelijk is. Vogels kunnen met hun snavels in ballonnen verstrikt raken'', vertelt Meijer. Dus blijven ze – de bedoeling is onverwacht voor het publiek – aan een touwtje hangen.

Eigenaresse B. Hoek van Spoorzicht heeft haar verzameling `Oranje' blikken, met afbeeldingen van leden van de koninklijke familie, speciaal voor deze gelegenheid op een plank boven de bar uitgestald. Vrijdag hangt ze oranje appeltjes in de leilinden voor het dorpscafé. ,,En natuurlijk hebben we een oranjemenu samengesteld. Dat bestaat uit hutspot, koninginnesoep en oranjegebak.'' Nee, de koningin komt niet binnen. ,,Gelukkig niet'', grapt Hoek. ,,dan had ik zaak moeten afsluiten en dat is zakelijk niet erg aantrekkelijk.''

    • Karin de Mik