`Terroristen' bekennen chemisch complot

De Jordaanse staatstelevisie heeft gisteren zes mannen getoond die opgepakte terroristen zouden zijn en meldden grote aanslagen met chemische wapens te hebben willen plegen op het hoofdkwartier van de inlichtingendiensten, de Amerikaanse ambassade en andere doelen in Jordanië.

De televisie liet daarbij beelden zien van blauwe en zwarte bidons die bijna 20 ton chemische explosieven zouden hebben bevat die de terroristen tegen het hoofdkwartier van de inlichtingendiensten hadden willen gebruiken. Om welke chemische middelen het ging, werd niet meegedeeld. Op een van de bidons stond `oxidatiemiddel 5.1' te lezen en op een andere `corrosief'. Amman had het complot al begin deze maand bekendgemaakt, waarbij eerst van duizenden, en vervolgens van 20.000 potentiële doden werd gesproken. Gisteren was het dodental tot 80.000 gegroeid, zonder nadere bijzonderheden.

De zes terroristen, onder wie Syriërs, zeiden dat ze op hun missie waren gestuurd door Abu Musab al-Zarqawi, een Jordaniër die volgens de Amerikaanse regering met Al-Qaeda is verbonden en achter het leeuwendeel van de terreur in Irak zit. De leider van de groep, Azmi Jayousi, zei dat hij Zarqawi voor het eerst had ontmoet in een kamp in Afghanistan en opnieuw in Irak. Jayousi, die duidelijke kneuzingen had in zijn gezicht en op een van zijn handen, gaf geen data. De Amerikaanse autoriteiten voerden Zarqawi voor de oorlog in Irak op als verbinding tussen Al-Qaeda en het regime van de Iraakse leider Saddam Hussein.

Jayousi vertelde dat hij bij de Noord-Jordaanse stad Irbid, in de buurt van de grens met Syrië, een chemische fabriek had opgezet. Daartoe had hij 170.000 dollar aan financiële en logistieke hulp gekregen, plus valse paspoorten en valse bankbiljetten van ene Suleiman Darwish, die een medewerker van Zarqawi zou zijn. Voor de aanslagen zei Jayousi vrachtwagens geladen met chemische explosieven te hebben willen gebruiken. Hoe ver het complot was gevorderd toen de autoriteiten ingrepen, werd niet bekendgemaakt.

De uitzending was volgens waarnemers in Amman mogelijk bedoeld als antwoord aan critici volgens wie de regering het terreurgevaar overdrijft om verscherpte veiligheidsmaatregelen te rechtvaardigen. Volgens Jordaanse veiligheidsfunctionarissen wil Al-Qaeda Jordanië straffen voor zijn steun voor de Amerikaanse oorlog in Irak.