Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over het bezoek van betrokkenen bij het proces-Dutroux aan het huis van Marc Dutroux in Marcinelle om de kooi te zien waarin hij meisjes opsloot. Verder signaleert het Leger des Heils een toename van het aantal kinderrijke gezinnen dat dakloos raakt. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Reportage uit Irak en rechtstreeks uit het Amstel Hotel de uitreiking van de Libris Literatuurprijs 2004. Genomineerd zijn Blauwbaards ontwaken (H.C. ten Berge), Buiten is het maandag (J. Bernlef), Een schitterend gebrek (Arthur Japin), Gran café Boulevard (Tomas Lieske), Toen kwam moeder met een mes (Nicolien Mizee) en Maïsroest van Rashid Novaire. Ned.3, 22.20-23.05u.

VPRO's Import: Norways Nazi Secret. Eerste aflevering van een drieluik met persoonlijke geschiedenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Met vanavond de gevolgen van Himmlers experiment `Lebensborn' dat bedoeld was een superieur ras te produceren. Vooral de Noorse vrouwen leken hiervoor perfect: lang, blond haar en blauwe ogen. Ned.3, 23.40-0.30u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Aandacht voor de interieurs uit de jaren zeventig, vol kurk en macramé. Gisteren in tv-vooraf door Wilfred Boom besproken. Ned.3, 20.55-21.30u.

Hoge bomen. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.07-21.53u.

Keuringsdienst van waarde. In deze aflevering van een serie gaat het om bosvruchten en de producten waarin ze zouden moeten zitten zoals bosvruchtenthee, bosvruchtenyoghurt en bosvruchtenontbijtkoek. Ned.3, 21.30-22.00u.

't Zal je maar gebeuren. Portret van grafisch ontwerper Marc de Klijn die als 4-jarig joods jongetje moest onderduiken. De scheiding van zijn moeder bepaalde zijn leven. Ned.1, 23.08-23.43u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gast is o.a. de minster van Volksgezondheid, Hans Hoogervorst. Hij praat over de bezuinigingen en de gevolgen voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Ook aanwezig kinder- en jeugdpsychologe Marga Akkerman. Zij wijst op de gevolgen van echtscheiding voor kinderen. Ned.1, 21.53-22.38u.

KUNST

TV3. Onder andere aandacht voor de Libris Literatuurprijs, waarvan de winnaar in Nova bekend zal worden gemaakt. Gast is de winnaar van vorig jaar Abdelkader Benali. Ned.3, 19.30-20.00u.

FILM

Regarding Henry (Mike Nichols, 1991, VS). Wee moralisme ontsiert melodrama van doorgaans satirische regisseur Nichols. Harrison Ford verwerpt na ernstig hersenletsel ineens zijn vroegere, harteloze wereld van aanzien en luxe. Ook met Annette Bening. RTL5, 20.30-22.30u., met reclame.

Junior (Ivan Reitman, 1994, VS). Wetenschappelijk minder sterk onderbouwde komedie waarin proefkonijn Arnold Schwarzenegger zwanger is. Hij trekt vrouwenkleren aan en moet al snotteren om de eerste de beste sentimentele tv-reclame. Met Danny DeVito als gynaecoloog en Emma Thompson als klunzige wetenschapster. Veronica, 20.30-22.25u., met reclame.

Never Talk to Strangers (Peter Hall, 1995, VS). Amerikaans debuut van Britse theaterregisseur is psychologische thriller die clou ontleent aan het meervoudig persoonlijkheidssyndroom (MPS). In MPS gespecialiseerde psychiater Rebecca De Mornay wordt ondanks haar mensenschuwheid verliefd op Portoricaanse motorduivel Antonio Banderas en ziet dan haar eigen rouwadvertentie in de krant. Verzandt in rommelpotje. RTL5, 22.30-0.10u., met reclame.

.Platoon (Oliver Stone, 1986, VS). Persoonlijke ervaringen van Stone als soldaat in Vietnam lagen ten grondslag aan kundig gemaakte, meeslepende anti-oorlogsfilm. Even kansarme als onwetende jongens maken in junglestrijd tegen onzichtbare vijand geen deel uit van een heldhaftige massa, maar worden desondanks door Stone doeltreffend geheroïseerd. Vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie. BBC1, 0.20-2.20u.

RADIO

Kunststof. Fotografe Gina Kranendonk vertelt over haar boek De schooltuin met foto's van schooltuinen, stillevens van groenten en bloemen, complexen en kinderen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Verhalen van Wim de Bie, Mark Boog, Rogi Wieg en Patricia de Groot. In het tweede uur een gesprek met Bart Plantenga over zijn boek Yodel-Ay-Ee-Oooo - The Secret History of Yodeling; een studie naar het fenomeen jodelen. Tot slot muziek uit de Caraïben. 747AM, 21.02-23.00u.