TCL met Alcatel in mobieltje

Het Chinese elektronicabedrijf TCL doet opnieuw een internationale overname. Het krijgt een controlerend belang in een joint venture met Alcatel. Het Franse elektronicaconcern brengt zijn verlieslijdende divisie voor mobiele telefoons in de gezamenlijke onderneming onder, die de zevende plaats in de wereld zal innemen. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt.

In november vorig jaar verwierf het Chinese staatsbedrijf al de meerderheid in een joint venture voor dvd's en tv's met het Franse Thomson, die daarmee de grootste tv-fabrikant ter wereld werd.

TCL zal zijn eigen divisie voor mobiele telefoons niet in de joint venture met Alcatel onderbrengen. Het zal de joint venture als bruggenhoofd gebruiken voor de verkoop van zijn mobiele telefoons op de wereldmarkt.

TCL's divisie is China's op twee na grootste fabrikant voor mobieltjes en had vorig jaar een omzet van 1 miljard euro, bijna 60 procent meer dan in het jaar daarvoor.

TCL zal 55 miljoen euro cash in de joint venture met Alcatel steken en Alcatel 45 miljoen euro. Het Franse concern zal zijn fabrieken en zijn researchafdelingen in Parijs en Shanghai evenals zijn verkoop- en distributieactiviteit voor zijn mobiele divisie in de joint venture met TCL onderbrengen. De divisie mobiele telefoons beslaat met 600 miljoen euro omzet zo'n 5 procent van de totale omzet (12,5 miljard euro) van Alcatel. Het Chinese concern krijgt met 55 procent de zeggenschap over de nieuwe onderneming. Het merk Alcatel zal voor de mobieltjes gehandhaafd blijven.

TCL, gevestigd in de Zuid-Chinese provincie Guangdong, heeft een beursnotering in Shenzhen en Hongkong. Chinese ondernemingen worden sinds kort door de Chinese machthebbers aangemoedigd hun vreemde valuta in het buitenland te investeren om de druk op de yuan, de Chinese munt, te verminderen. Met name vanuit de Verenigde Staten klinkt kritiek op de lage koers waarmee de yuan aan de dollar is gekoppeld.

TCL heeft met Alcatel afgesproken dat het over vijf jaar zijn belang kan overnemen.