Parijs: Europees belang

De Franse premier Jean-Pierre Raffarin heeft gisteren na het bekendworden van de overname van de Franse-Duitse farmaceut Aventis door de Franse concurrent Sanofi-Synthélabo zijn intensieve bemoeienis met de overnamekwestie een voorbeeld van `echte Europese industriële politiek' genoemd. Deze interpretatie van de omstreden Franse overheidsbemoeienis is nieuw. Begin deze maand zei de premier nog dat hij er de voorkeur aangaf dat Aventis zou worden overgenomen door een Frans bedrijf, wegens de dreiging van bioterrorisme. Hij betoogde dat de overheid vrijelijk toegang zou moeten hebben tot vaccins.

De Franse minister van Financiën Nicolas Sarkozy forceerde dit weekeinde een ontmoeting tussen de topmannen van Aventis en Sanofi en gaf hen min of meer de opdracht met elkaar in zee te gaan: Sanofi verhoogde het overnamebod van 47 naar 55 miljard euro en de directie van Aventis staakte zijn verzet.

De bemoeienis wordt ruiterlijk toegegeven. De premier zei: ,,Wij willen dat er ten aanzien van de grote pijlers een echte Europese industriële politiek gevoerd gaat worden.'' Het doel is de verplaatsing van activiteit naar lage-lonenlanden tegen te gaan. Raffarin noemde dit groeiende verschijnsel `een belangrijke dreiging'. Ten behoeve van datzelfde doel verdedigt de Franse staat zijn door de Europese commissie bekritiseerde hulp aan de noodlijdende treinen- en schepenfabrikant Alstom. Raffarin zei in breder verband: ,,Frankrijk is niet interventionistisch ten behoeve van zichzelf, maar opereert in Europees verband.''

De Franse premier somde eerder al andere belangrijke sectoren op, die wat hem betreft op bescherming van de staat kunnen rekenen. Naast de farmaceutische industrie en de fabricatie van treinen zijn dat de voedingsindustrie, de telecommunicatie en de ruimtetechnologie. Gisteren voegde hij daar ook de luchtvaart en de nucleaire industrie aan toe.

Bescherming van industrie of een industriële politiek is niet alleen omstreden door de Europese regelsgeving die erop gericht is concurrentivervalsing tegen te gaan. Ook het bedrijfsleven is ertegen, omdat het buitenlandse investeerders kan afschrikken. Maar in Frankrijk wordt gewezen op de `ultraliberale' VS die evenmin terugdeinst voor protectionisme.