Mona Lisa trekt krom

Leonardo da Vinci's vijfhonderd jaar oude Mona Lisa vertoont tekenen van slijtage. Het dunne paneel van populierenhout is meer kromgetrokken dan voorheen, zo maakte museum Het Louvre in Parijs gisteren bekend.

Het portret van de jonge vrouw – vermoedelijk de echtgenote van een koopman uit Florence – hangt achter glas om het te beschermen tegen temperatuurschommelingen en de cameraflitsen van de miljoenen bezoekers. Volgend jaar begint een uitgebreid onderzoek naar het werk.

Laurent Sozzani, restaurateur bij het Rijksmuseum, kent het probleem. ,,Houten panelen veranderen constant van vorm. Het enige dat je kunt doen is zorgen voor een stabiele temperatuur en een goede omlijsting. Een paneel moet kunnen bewegen.'' Daarom geeft het Rijksmuseum houten panelen zo nodig een nieuwe, ruimere lijst. ,,De schilderijen in de Philipsvleugel zijn tijdelijk achter speciaal glas geplaatst, om ze te beschermen tegen de adem en temperatuur van de vele bezoekers.'' Sozzani benadrukt dat je verder weinig kunt doen om slijtage te voorkomen. ,,Het zijn de natuurlijke consequenties van een stuk hout. Ik weet zeker dat het Louvre heel voorzichtig is met de Mona Lisa.''

De Mona Lisa blijft tijdens het onderzoek te bezichtigen. Volgend jaar verhuist het schilderij naar een gerenoveerde zaal in het Louvre.