Mexico wil doodstraf afschaffen

De Mexicaanse president Vicente Fox heeft bij het Congres een grondwetsherziening ingediend waarmee de doodstraf officieel wordt afgeschaft. Die bestaat in Mexico alleen nog op papier, maar de president wil de afschaffing in de grondwet vastleggen.

Ook wil Fox een betere bescherming van mensenrechten, die in de herziening ,,fundamenteel'' en een zaak voor de federale regering worden genoemd. Daardoor zouden na aanname van de grondwetswijziging federale rechercheurs eerder een zaak van de politie in de Mexicaanse deelstaten overnemen. Nu mag dat pas na tien jaar als de politie de zaak niet kan oplossen.

Deze wijziging is met name ingegeven door de moorden op honderden vrouwen in Ciudad Juárez, aan de Amerikaanse grens. Daar kon de federale regering pas na tien jaar een onderzoek beginnen, ondanks 300 onopgeloste moorden en klachten van nabestaanden over laksheid en corruptie bij de lokale politie.

Mexicaanse mensenrechtenorganisaties menen dat de regering een stap in de goede richting heeft gedaan, maar klagen over het feit dat de grondwetsherziening niets over marteling zegt. In een rapport in december noemde een VN-onderzoekscommissie martelpraktijken door politieagenten ,,endemisch''.

Andere wijzigingen zijn het principe `onschuldig tot het tegendeel wordt bewezen' voor verdachten, de openstelling van rechtszaken voor het publiek en het benoemen van een federale aanklager.

De voorstellen van Fox komen deels voort uit aanbevelingen van de Verenigde Naties, en na een zaak voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag tegen de VS, die 51 Mexicanen zonder hen op hun consulaire rechten te hebben gewezen ter dood veroordeelden. Nu Mexico zelf de doodstraf afschaft, staat de regering-Fox sterker in haar kritiek op de VS. Overigens dacht de meerderheid van de Mexicanen al dat de doodstraf was afgeschaft.

De grondwetswijziging moet worden aanvaard door beide huizen en dan door tweederde van de deelstaten worden goedgekeurd.