ISS met blote oog te zien

De komende dagen is het International Space Station (ISS), met aan boord ESA-astronaut André Kuipers, te zien vanuit Nederland.

Wie het ruimtestation wil bekijken, moet vroeg uit de veren, gemiddeld zo rond vijf uur 's ochtends. Dat meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gisteren. Het ruimtestation is volgens ESA ,,met het blote oog te zien als een kleine ster die razendsnel van het westen naar het oosten scheert. Wel even opletten, want dit gebeurt slechts gedurende drie tot vijf minuten, nét boven de horizon''.

Vandaag was het tijdelijke onderkomen van André Kuipers voor het eerst zonder hulpmiddelen waar te nemen. De ESA temperde op voorhand hooggespannen verwachtingen: ,,Het ISS is moeilijk te onderscheiden van de sterren, omdat het niet heel veel licht via de zonnepanelen terug naar de aarde kaatst''

Het ruimtestation is hoogstwaarschijnlijk morgenochtend beter te zien. Dan duikt het ISS even voor 05.30 uur op in het zuidwesten. Donderdag gebeurt dat kort voor 04.30 uur.

Als het ISS zich vrijdagmorgen op Koninginnedag opnieuw boven de Nederlandse horizon laat zien, staat André Kuipers inmiddels weer met beide benen op de grond in de steppe van Kazachstan. Hij landt om 06.09 uur plaatselijke tijd. Dat is 02:09 Nederlandse tijd.