Israël: Brahimi is `vooringenomen'

Israël heeft gisteren een formele protestbrief geschreven aan Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, naar aanleiding van uitlatingen van de VN-gezant voor Irak, Lakhdar Brahimi. Brahimi noemde vorige week ,,het Israëlische beleid van dominantie'' [...] ,,het grote gif'' in het Midden-Oosten.

De Israëlische VN-ambassadeur Dan Gillerman zei gisteren dat Brahimi's commentaren ,,giftig en vooringenomen'' waren. Hij noemde ,,het hoogst ongepast voor een hoge VN-functionaris om lidstaten aan te vallen op zo'n onbillijke manier''. Gillerman riep VN-chef Annan op Brahimi te wijzen op ,,diens wangedrag, en te verzekeren dat in de toekomst VN-functionarissen voldoen aan de vereisten van professionalisme en onpartijdigheid die het VN-Handvest en de internationale gemeenschap van hen verwachten''.

Brahimi, die vandaag in New York een presentatie over Irak geeft aan de VN-Veiligheidsraad, zal na afloop de pers te woord staan, aldus VN-woordvoerder Fred Eckhard. Eckhard nam vorige week vrijdag al afstand van Brahimi's uitlatingen door te zeggen: ,,De heer Brahimi uitte persoonlijke standpunten.'' Annan zei gisteren dat Brahimi, oud-minister van Buitenlandse Zaken van Algerije, slechts probeerde ,,de reacties die hij heeft opgepikt in de regio en in de islamitische wereld'' over het Israëlisch-Palestijnse conflict over het voetlicht te brengen alsmede de invloed daarvan op andere ,,inspanningen'' in de regio.

Brahimi uitte de kritiek op Israël eerst vorige week woensdag voor de Franse radio. Hij herhaalde die afgelopen zondag op de Amerikaanse televisie. Brahimi heeft tot nu toe de steun heeft van de Amerikaanse regering bij zijn pogingen om in Irak een interim-regering te benoemen. In zijn interviews hekelde hij ook de Amerikaanse steun voor Israël.