Hoofdverdachte Pools schandaal krijgt 2,5 jaar cel

De Poolse filmproducent Lew Rywin, van The Pianist en Schindler's List, is gisteren veroordeeld tot 2,5 jaar cel en een boete van 100.000 zloty (21.000 euro) wegens het vragen om smeergeld. Daarmee komt een voorlopig eind aan Polens meest spraakmakende affaire, die het begin vormde van een diepe regeringscrisis.

De rechter acht bewezen dat Rywin in 2002 naar Polens grootste mediabedrijf Agora is gestapt met het voorstel, voor 17,5 miljoen dollar (14,7 miljoen euro) de voor Agora ongunstige mediawet te laten veranderen. Het belangrijkste bewijsstuk was een geluidsopname waarop Rywin zijn voorstel doet.

De rechter acht het echter niet bewezen dat Rywin handelde in opdracht van de Poolse premier Leszek Miller, zoals door de aanklager was betoogd. Volgens die these wilde Miller de kritische media temmen met gunstige wetgeving. Het smeergeld zou bestemd zijn geweest voor de partijkas van de sociaal-democraten.

De premier heeft moeten getuigen in de affaire en heeft alle betrokkenheid ontkend. Maar `Rywingate' heeft altijd als een zwarte schaduw over zijn regering gehangen. Miller treedt zondag af, wegens een muiterij binnen zijn partij en slechte opiniepeilingen. Adam Michnik, hoofdredacteur van het blad Gazeta Wyborcza (een uitgave van Agora), gesprekspartner van Rywin en de man die de zaak aanhangig maakte, reageerde teleurgesteld op de uitspraak omdat de betrokkenheid van Miller niet volledig zou zijn onderzocht.

Volgens de rechtbank wilde Rywin het smeergeld zelf houden. De ,,groep machthebbers'', zoals die door Rywin op de cassette wordt genoemd, bestaat niet. Volgens de rechtbank heeft Rywin dat verhaal verzonnen om zijn voorstel geloofwaardiger te maken. Een parlementaire commissie die de zaak heeft onderzocht kwam onlangs ook tot de conclusie dat Rywin alleen handelde.

Overigens kwamen de rechters niet unaniem tot het vonnis. Een toelichting op het vonnis zal nog worden gepubliceerd. Ook de parlementscommissie was verdeeld over de conclusies van zijn onderzoek. Rywin gaat in beroep tegen het vonnis. ,,Ik heb een slag verloren, hetgeen niet betekent dat ik de oorlog heb verloren'', zei hij gisteren op de radio. Premier Miller toonde zich opgelucht: ,,Dit is het oordeel van een onafhankelijke rechtbank.''