Hagenaar draaide energiemeters terug

Een 43-jarige man uit Den Haag heeft volgens het openbaar ministerie (OM) de gas- en elektriciteitsmeters van duizenden mensen in en rond Den Haag teruggedraaid, zodat de rekening lager uitviel. Het gaat om gas- en elektriciteitsmeters in het gebied van energiebedrijf Nuon. De politie heeft de man vorige week aangehouden, zo liet het openbaar ministerie gisteren weten.

Energiebedrijf Nuon stelt dat het door de manipulaties voor een bedrag van ongeveer 2,2 miljoen euro is benadeeld. Het is nog niet geheel duidelijk hoe de man aan zijn netwerk van duizenden mensen is gekomen. ,,Waarschijnlijk kwam hij er via via aan'', zei een woordvoerder van het openbaar ministerie. De zegsman wilde niet zeggen of het om een (voormalig) werknemer van Nuon gaat.

Mogelijk heeft de man ook aan meters van andere energiebedrijven gemorreld. Het OM verwacht dat ook die bedrijven aangifte tegen de Hagenaar doen. De politie heeft het huis van de verdachte doorzocht. Daar vonden agenten onder meer een auto en 145.000 euro. De politie heeft dit in beslag genomen.

Vorige maand werd in Rotterdam een medewerker van energieleverancier Eneco opgepakt. De man, een medewerker van het anti-fraudeteam van Eneco, zou illegaal stroom hebben afgetapt voor wietplantages. Ook zou hij hebben meegeholpen de hennepkwekerijen te exploiteren. Een woordvoerder van Eneco zei tegen De Haagsche Courant dat alleen iemand met veel kennis van zaken en speciale apparatuur energiemeters kan terugdraaien.