Gijzelnemers stellen Italië voor groot dilemma...

De drie Italiaanse gijzelaars worden vrijgelaten als het Italiaanse volk binnen vijf dagen massaal demonstreert tegen de Irak-politiek van de Italiaanse regering. Deze boodschap hebben de gijzelnemers, die zich de Groene Brigade noemen, gisteren afgegeven in een video die werd uitgezonden door de Arabische televisiezender Al Arabiya.

Het was voor het eerst sinds de executie van de Italiaanse gijzelaar Fabrizio Quattrocchi op 14 april dat iets werd vernomen van de andere drie ontvoerde Italianen. Ze waren te zien op een videoboodschap van twee minuten. De gijzelaars aten, en één van hen zei dat ze goed werden behandeld.

De videoboodschap ging vergezeld van een brief die was gericht aan ,,de vrienden in het Italiaanse volk die van de vrede houden''. ,,We zeggen jullie, als teken van goede wil, dat we de gijzelaars zullen vrijlaten als jullie tonen dat jullie achter onze zaak staan, en met ons samenwerken en nee zeggen tegen de politiek van jullie premier door middel van een demonstratie door de straten van jullie hoofdstad... We geven jullie vijf dagen de tijd. Als er niks gebeurt doden we de gijzelaars zonder te aarzelen en zonder van tevoren te waarschuwen.''

De boodschap stelt de Italiaanse oppositie die zich van het begin af tegen de oorlog heeft uitgesproken voor een dilemma. Elke vredesdemonstratie die nu nog wordt georganiseerd lijkt in opdracht van de terroristen plaats te vinden. Fausto Bertinotti van de Communistische Heroprichting zei: ,,Terroristen antwoorden we niet, we horen ze niet. We willen ze niet horen.''

Aangezien de vijfde dag van het ultimatum op 1 mei valt, ziet het er naar uit dat de traditionele 1-mei-demonstraties indirect de eis van de gijzelnemers zullen inlossen. Maar, zoals de voorzitter van de grootste Italiaanse vakbond Giglielmo Epifani stelde, ,,niemand mag insinueren dat we zijn geconditioneerd door de video van de ontvoerders''.

Volgens Europarlementariër Emma Bonino maakt de video duidelijk dat Italië op weg naar de Europese verkiezingen wordt geconfronteerd met zijn eigen 11 maart. ,,Net als in Madrid probeert men nu ook in Italië de verkiezingen te beïnvloeden.''

Premier Silvio Berlusconi, die nooit heeft willen ingaan op de eis van de gijzelnemers tot terugtrekking van de Italiaanse troepen, heeft laten weten dat hij gedurende de gijzelaffaire terughoudend zal zijn met zijn commentaar.