Fraudeurs tilden de fiscus met `Schell'

Een groep fraudeurs heeft zich voorgedaan als het Shell Pensioenfonds en vervolgens de belastingdienst getild voor 3,3 miljoen euro. Met behulp van vervalst briefpapier van het pensioenfonds hebben zij bij de fiscus om teruggave gevraagd van eerder betaalde belasting en die ook gekregen.

Dat heeft een woordvoerder van Shell Nederland vanmorgen bevestigd.

De fraudezaak, waarbij acht mensen verdacht zijn, komt vandaag en morgen voor in Amsterdam bij de rechtbank. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie en belastingfraude.

Een medewerker van de belastingdienst in Den Haag zou een rol hebben gespeeld bij de fraude. Hij moet morgen bij de rechtbank voorkomen.

Dankzij zijn medewerking konden de fraudeurs volgens het OM het originele belastingteruggaveformulier van het Shell Pensioenfonds (12 miljard euro beheerd vermogen) namaken.

Het ging hier om teruggave van dividendbelasting – pensioenfondsen in Nederland zijn vrijgesteld van het betalen van belasting over dividend.

Zij lieten het geld overmaken naar een rekening met de naam Stichting Schell Fonds, en sluisden het meteen door naar het buitenland. Vervolgens zijn de fraudeurs door de mand gevallen nadat zij in Luxemburg grote bedragen contant geld hadden opgenomen, waardoor de FIOD, de fiscale opsporingsdienst, na getipt te zijn argwaan kreeg.

De fraudeurs waren volgens het openbaar ministerie actief van 1997 tot met november 2002. De vervalsing van de Shell-papieren speelde zich af in 2002.

Verder hebben zij volgens justitie ook onjuiste belastingaangiftes gedaan voor hun eigen BV's, met namen als Dutch Nautique, B.J. Brand Beheer, Sylvion en Amensia Holding, waarmee zij voor 2 miljoen de fiscus zouden hebben opgelicht. ,,Die BV's waren daar speciaal voor opgericht'', zegt een woordvoerder van het OM in een reactie. Zij zouden daarbij ook facturen hebben vervalst.