Frans dirigisme

Het Franse dirigisme laat zich makkelijk onderschatten. Novartis overkwam dat afgelopen week. Het Zwitserse farmacieconcern begon vriendschappelijke gesprekken met zijn Franse branchegenoot Aventis over een mogelijke overname. De volgende dag kwam het er achter dat de Franse minister van Financiën de bazen van Aventis en het Franse Sanofi bij zich had geroepen en onder druk gezet om een Franse oplossing uit het vuur te slepen.

Ook Breakingviews heeft dit dirigisme onderschat. Wij verwachtten dat Novartis een bod zou uitbrengen. Maar de Zwitsers stelden vast dat de opgeworpen politieke hindernissen te hoog waren.

Door Novartis ervan te weerhouden te bieden, heeft de Franse regering de aandeelhouders van Aventis een buitenkansje door de neus geboord. Een combinatie met Novartis zou grotere synergievoordelen hebben opgeleverd dan het samengaan met Sanofi. Het Zwitserse concern had het zich daarom kunnen veroorloven meer te betalen dan de Fransen. Er werd hier en daar zelfs verwacht dat Novartis zo'n 70 euro per aandeel zou bieden.

Toch is de markt in deze geschiedenis niet helemaal genegeerd. Door Novartis als mogelijke concurrent op te voeren en naar verluidt enige druk uit te oefenen is de Franse minister erin geslaagd Sanofi zijn bod te laten verhogen. Het bedrag van 68,93 euro per aandeel lijkt niet veel te verschillen van de 70 euro per aandeel die Novartis misschien had geboden. Maar het bedrag van 68,93 euro is misleidend. Het gaat ervan uit dat de koers van Sanofi sinds januari op hetzelfde niveau is gebleven, maar in werkelijkheid is die gedaald. Zelfs tegen de slotkoers van afgelopen vrijdag was het vrijwel geheel uit aandelen bestaande bod slechts 66,63 euro waard. En sinds de aankondiging van de overname is de koers met 7 procent gedaald, omdat beleggers vrezen dat Sanofi te veel betaalt. De waarde van het bod was aan het einde van gistermiddag gezakt naar 63,68 euro per aandeel. Dit was een slechte dag voor de financiële markten.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.