EU: geen air-marhals

De VS houden niet meer vast aan de eis gewapende agenten mee te sturen met vliegtuigen die het risico lopen van een terroristische actie. De Amerikaanse onderminister van Binnenlandse Veiligheid, Asa Hutchinson, zei gisteren in Brussel dat naar ,,alternatieven'' zal worden gekeken, zoals extra controles. Hij toonde begrip voor EU-lidstaten, waar het meesturen van air-marshals wettelijk onmogelijk is. Het annuleren van vluchten, zoals eind vorig jaar in Groot-Brittannië, noemde Hutchinson een ,,uiterste middel''.

Overleg tussen Europa en de VS over veiligheid bij transport zal in de toekomst zeker twee maal per jaar plaatsvinden. De Europese anti-terreurcoördinator, Gijs de Vries, sprak van ,,een eerste stap'' in de samenwerking. Hutchinson zei dat de EU, na instemming van het Amerikaanse Congres, twee jaar langer, tot oktober 2006, de tijd krijgt voor het opnemen van biometrische kenmerken (gezicht, vingerafdruk) in paspoorten.