Eneco zoekt naar `eigen' stroom

Energiebedrijf Eneco wil meer greep krijgen op de productie van stroom. Dat heeft bestuursvoorzitter Blom vandaag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers over 2003. Hij wilde niet zeggen of Eneco zelf centrales wil bouwen, centrales wil kopen of langdurige contracten met elektriciteitsproducenten wil afsluiten. ,,We houden alle opties open'', aldus Blom. Eneco is nu nog slechts een leveringsbedrijf zonder productiecapaciteit van betekenis. Het bedrijf koopt continu stroom in bij producenten. ,,Dat maak ons kwetsbaar als de stroomprijzen pieken'', zegt Blom. Dit gebeurde vorig jaar zomer, toen de prijzen door onvoldoende koelwater voor de centrales sterk stegen.

Volgens Blom is de energiemarkt nog niet klaar voor de liberalisering die per 1 juli ingaat. ,,Wij zijn er klaar voor, we hebben grote vooruitgang geboekt met onze klantenadministratie'', aldus Blom. ,,Maar de markt als geheel functioneert nog niet goed. Er zijn veel te weinig stroomproducenten. Het zou goed zijn als daar eens wat meer aandacht aan werd geschonken, in plaats van die haast obsessieve aandacht voor concurrentie tussen de leveringsbedrijven.''

Het bedrijf begint in juni in Rotterdam een experiment met gas- en elektriciteitsmeters met chipkaart. De klant kan dan slechts een vooraf betaalde hoeveelheid gas en elektriciteit verbruiken. Eneco denkt dat vooral ,,mensen die moeite hebben met het beheren van het huishoudbudget'' baat hebben bij de meter. Het gaat om een dienst waar klanten vrijwillig gebruik van kunnen maken.

Eneco boekte in 2003 een omzet van 3,2 miljard euro, een stijging van 62 procent ten opzichte van 2002. Dit werd voor een deel veroorzaakt door de aankoop van het energiebedrijf Remu, dat een omzet boekte van 779 miljoen euro. De autonome groei van 455 miljoen euro was deels het gevolg van gestegen gasprijzen. Eneco haalde een nettowinst van 185 miljoen euro. Net als bij Nuon vlakt de groei van het aantal gebruikers van groene stroom verder af. Volgens Eneco is dit een gevolg van lagere subsidies.