Een `circus' in Belgrado

De woning van de minister van Buitenlandse Zaken van de unie Servië en Montenegro bevat géén afluisterapparatuur meer. Dat althans zegt de chef van de Servische geheime dienst (BIA), Rade Bulatovic: gisteren zijn alle microfoons verwijderd uit de woning.

Die minister is Vuk Draškovic, ooit een van de leiders van de oppositie tegen het bewind van Slobodan Miloševic. De flamboyante ex-rebel, wegens zijn oratorische kwaliteiten bijgenaamd `de koning van de pleinen', werd onlangs minister van Buitenlandse Zaken. Vuk heeft zijn lange haar en zijn lange baard getrimd en zijn vroeger vaak zeer nationalistische taal gematigd, hetgeen hem inmiddels de peilloze woede van de ultra-nationalistische Radicale Partij heeft opgeleverd.

De drie afluistermicrofoons zijn in 1994 in de muren en plinten van de woon- en de eetkamer van Draškovic' woning, Bataljonsstraat 117 in Belgrado, geplaatst door de geheime dienst van Slobodan Miloševic. Veel journalisten waren door Bulatovic uitgenodigd naar de Bataljonsstraat, want, aldus de chef van de geheime dienst, met het losschroeven van de afluisterapparatuur is een tijdperk afgesloten: ,,Het afluisteren van politieke tegenstanders is vandaag door deze actie symbolisch beëindigd. Dat is de boodschap aan het publiek.''

Draškovic' vrouw Danica was het er niet mee eens. Ze noemde gisteren de openbare debugging van het huis ,,een circus''. Ook de minister was kritisch: hij gelooft niet dat alle microfoons zijn verwijderd. Er waren er meer dan drie. Heeft niet Rade Markovic, chef van de geheime dienst onder Miloševic, een maand geleden gezegd dat als men alle microfoons in Draškovic' huis wil vinden, men het hele huis moet afbreken? En zijn plattegronden van het huis, getekend door de geheime dienst, waarop alle verstopte microfoons waren aangegeven, niet inmiddels op mysterieuze wijze zoekgeraakt? En is de huidige chef van de geheime dienst, Rade Bulatovic, wel te vertrouwen – is hij geen dikke vriend van zijn voorganger Rade Markovic?

Trouwens, waren de microfoons wel in 1994 verstopt in de woning? Draškovic betrok de woning dat jaar, en had toen van de geheime dienst te horen gekregen dat er even tevoren microfoons in de muren waren aangebracht. Maar Bulatovic beweerde gisteren dat de apparatuur al in de late jaren tachtig of de vroege jaren negentig was verborgen. Wie toen aan de Bataljonsstraat 117 woonde – dat kon gisteren ook Bulatovic niet zeggen. Maar in zijn slaapkamer hoorden journalisten Draškovic zich gisteren wel hardop afvragen of hij daar ooit iets belangrijks heeft besproken.