De drogist drukt goedkoper

Massaal schakelen amateurfotografen over op de digitale camera. Maar wat doen we met de digitale beelden? Op cd of printen? Zelf doen of naar de afdrukcentrale?

De aanschaf van een digitale camera betekent nog niet dat ook afscheid hoeft te worden genomen van het ouderwetse fotoalbum. Er is een grote verscheidenheid aan mogelijkheden om digitale foto's af te drukken, variërend van het gebruiken van een afdrukcentrale tot doe-het-zelven.

De minste investering vergt het printen van foto's op de printer die al thuis staat. Met een kleureninkjetprinter is een eind te komen, zeker als er speciaal fotopapier wordt gekocht. Toch is het raadzaam om een fotoprinter aan te schaffen. Die bevat meestal aansluitingen om een digitale camera, of de geheugenkaartjes erin, rechtstreeks op aan te sluiten. Pas wel op: sommige fabrikanten zoals Canon hebben modellen in hun aanbod waarmee alleen specifieke camera's kunnen samenwerken. Kodak produceert zogeheten docking stations, waarin de camera's van het eigen merk rechtstreeks kunnen worden vastgeklikt.

fotoprinters zijn er grofweg in twee categorieën: de zogeheten miniprinters en de `normale' fotoprinters. Niet alleen de hoeveelheid ruimte die ze innemen verschilt, maar ook de afdruktechniek. De grotere fotoprinters werken vaak nog volgens de inkjettechniek. Hierbij worden met hoge snelheid kleine druppeltjes inkt op het papier gespoten. Door het combineren van een aantal hoofdkleuren kunnen zo allerlei kleurcombinaties worden gemaakt. Bij de wat duurdere fotoprinters is het heel normaal om zes inktkleuren te combineren voor een goed resultaat; de goedkopere doen het met vier of zelfs drie. Let bij de aanschaf van een inkjetprinter erop of de kleuren afzonderlijk vervangbaar zijn. Anders moet een cartridge al vervangen worden als slechts een van de kleurreservoirs leeg is – tenzij u zelf gaat bijvullen.

De kleinere printers maken gemiddeld genomen vaker gebruik van de zogeheten dye sublimation-techniek. Daarbij verhit de printer een lint waarop in vier kleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) transparante inkt is ingebracht. Door de verhitting verdampt de inkt en komt deze op het fotopapier terecht. Met dye sublimation zijn mooiere, dekkende kleuren te maken dan met inkjet. Een stuk lint kan echter maar één keer gebruikt worden.

Een groot nadeel van thuis afdrukken is de prijs. De printerfabrikanten HP en Lexmark lieten desgevraagd weten dat ze geen prijs per afgedrukte foto konden geven. Dit zou volgens beide bedrijven afhankelijk zijn van veel variabelen zoals de hoeveelheid inkt per foto. Een andere mogelijkheid is dat de werkelijke prijs te veel toekomstige klanten afschrikt. Computerblad PCM testte in maart de HP Photosmart 145 en 245, en becijferde een bedrag van liefst 0,86 euro per afgedrukte foto. Canon, Sony en Epson kwamen desgevraagd wel met prijsopgaves per gedrukte foto. Canon hield het op 0,42 voor prints met de CP-220 en CP-330, Sony kwam voor zijn DPP-EX50-printer uit op 0,67 per foto, en Epson leverde een schatting: tussen de 0,39 en 0,50 per afdruk.

In vrijwel alle gevallen is het daarom goedkoper om gebruik te maken van een afdrukcentrale. Daartoe moeten fotobestanden via het internet worden verstuurd naar een bedrijf dat ze afdrukt. Dat verstrekt vaak ook gratis software om grote hoeveelheden foto's achter elkaar te versturen. Hard nodig, want fotobestanden kunnen fors zijn. Vaak kan het verzenden van foto's via een trage inbelverbinding een mooie gelegenheid zijn voor het drinken van een paar koppen koffie.

De aloude drogist blijkt volgens een test van computerblad PCM het goedkoopste, én het beste adres. Kruidvat (www.kruidvat.nl/fotoservice) scoort in deze test het beste en rekent voor het afdrukken van een foto van 10 bij 15 centimeter 0,26 euro, hetzelfde als Trekpleister (www.trekpleister.nl/fotoservice), Primera (www.primera.nl) en Albert Heijn (www.ah.nl/fotoservice). Alle vier maken ze gebruik van de diensten van de Duitse afdrukcentrale CeWe en dus maakt het voor de kwaliteit van de foto's niet uit waar u bestelt. Ietwat geniepig bij afdrukcentrales zijn de zogeheten `verwerkingskosten', een vast bedrag per bestelling. Die bedragen bij de drie genoemde bedrijven 0,99 euro per bestelling, met uitzondering van Primera, dat in april geen verwerkingskosten rekent. Doorslaggevend bij het maken van een keuze kan zijn welk bedrijf het dichtst bij u in de buurt een vestiging heeft. Bestelde foto's dienen namelijk in een winkel te worden opgehaald. Wie de deur niet uit wil, kan bestellen bij Pixum (www.pixum.nl) dat ook via CeWe de foto's laat afdrukken. Pixum rekent daarvoor 2,75 euro aan verzendkosten, maar hanteert geen verwerkingskosten.

Het kan zinnig zijn om een andere afdrukcentrale te zoeken als de kleur of andere kwaliteitsaspecten niet naar wens zijn. Wie zich bij CeWe niet thuis voelt, kan verder nog terecht bij Fuji, de afdrukcentrale achter de fotoservice van Hema (www.hema.nl/fotoservice). Een 10 bij 15-afdruk kost hier 0,27 euro. Fuji is overigens ook rechtstreeks te vinden op www.fujicolor.nl. Ook Kodak heeft een afdrukcentrale, waarvan Dixons (www.dixons.nl/fotoservice) en Etos (www.etos.nl) gebruikmaken. Afdrukken van 10 bij 15 kosten hier respectievelijk 0,25 euro en 0,27 euro. Dixons biedt de mogelijkheid de foto's thuis te laten bezorgen. Rechtstreeks bij Kodak bestellen kan ook, via www.kodak.nl. Met 0,34 euro voor een 10 bij 15-afdruk is die optie wel prijzig, maar nog altijd goedkoper dan thuis printen.

    • Arjan Dasselaar