Brazilië wint zaak subsidie katoenboeren

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft gisteren de Verenigde Staten in het ongelijk gesteld inzake een klacht van Brazilië over miljarden dollars aan staatssubsidies voor Amerikaanse katoenboeren.

De beslissing kan uiteindelijk leiden tot gedwongen verlaging van landbouwsubsidies of hoge boetes voor de VS, maar ook voor Europa. De uitspraak is een impuls voor de moeizaam verlopende, mondiale handelsdialoog in de Doha-ronde.

De tussentijdse beslissing van een WTO-panel dat de klacht heeft onderzocht zal in juni worden gevolgd door een eindoordeel; doorgaans is dit gelijkluidend aan de voorlopige beslissing.

Brazilië diende de klacht begin vorig jaar in, nadat president Bush met zijn Farm Bill in 2002 gedurende vijf jaar voor in totaal 190 miljard dollar (160 miljard euro) steun had toegezegd aan boeren in de VS. De ongeveer 25.000 Amerikaanse katoenboeren, onder wie een paar duizend multimiljonairs, krijgen naar schatting van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam jaarlijks 2,3 miljard dollar subsidie.

Volgens Brazilië is dat onder het WTO-regime oneerlijke concurrentie. Katoenboeren in de ontwikkelingslanden, behalve Brazilië vooral ook in West-Afrika, ondervinden bij de export sterke nadelen van de Amerikaanse subsidies.

Hoewel de tussentijdse beslissing van het WTO-panel conform een afspraak tussen de betrokken landen niet openbaar wordt gemaakt, gaven Braziliaanse functionarissen gisteren op hoofdlijnen tekst en uitleg. Reuters citeerde een Braziliaanse onderhandelaar als heeft ,,de WTO met een aanzienlijk deel van de Braziliaanse argumenten ingestemd''.

Het kantoor van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger gaf een verklaring uit waarin werd gesproken van ,,ernstige bedenkingen tegen aspecten van de uitspraak''. De VS gaan vermoedelijk in beroep tegen de beslissing.

Voor het eerst is nu een van de twee grote handelsblokken, de VS en de Europese Unie, in het ongelijk gesteld met landbouwsubsidies. Voor de EU zijn die subsidies 45 miljard euro subsidie per jaar. Griekse en Spaanse katoenboeren ontvangen daarvan ongeveer 700 miljoen. Vorige week besloot de EU katoensubsidies af te bouwen.