BP stoot chemie af

Het Britse energieconcern BP wil de omvang van zijn petrochemische divisie halveren. In de tweede helft van 2005 moet dat zijn beslag krijgen, mogelijk via een gang naar de effectenbeurs. Het Britse concern heeft dit vanmorgen gezegd bij de bekendmaking van de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar.

Volgens BP-bestuursvoorzitter Lord Browne is de gedeeltelijke verkoop in het beste belang van de aandeelhouders van het concern. Ook zijn de langetermijnbelangen van de divisie zelf er het best mee gebaat. Analisten reageerden opgetogen over de verkoop van deze minder renderende activiteit. De petrochemiche divisie als geheel verdriedubbelde in 2003 de winst tot 568 miljoen dollar vergeleken met 2002, maar de marges in de sector staan onder druk. BP zal de activiteiten die het kwijt wil in een aparte divisie onderbrengen. Dit onderdeel heeft 7.500 werknemers en is actief in 24 landen.

De kwartaalwinst van BP, een belangrijke rivaal van de Koninklijke/Shell Groep, steeg in het eerste kwartaal met 17 procent tot 4,7 miljard dollar (3,9 miljard euro). De winst was hoger dan analisten hadden verwacht. Overmorgen maakt het Nederlands-Britse Shell de cijfers over het eerste kwartaal bekend.