Berlijn: Boos om Aventis

Duitse werknemers van het Duits-Franse Aventis en de conservatieve oppositie verwijten de roodgroene regering van bondskanselier Schröder dat ze zich niet sterk heeft gemaakt voor de Duitse belangen in het overnamegevecht met het Franse Sanofi. De ondernemingsraad van Aventis is bang dat met de overname 3.000 Duitse arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.

Farmacieconcern Aventis is in 1999 ontstaan uit een fusie van Hoechst en Rhône-Poulenc en biedt in Duitsland werk aan 9.000 mensen. Terwijl de Franse regering zich openlijk heeft bemoeid met de vorming van een sterk Frans bedrijf, hield de Duitse regering zich op de achtergrond. Gisteren zei een woordvoerder van de regering in Berlijn dat men de kwestie ,,zorgvuldig (zal) gadeslaan''. Wel heeft Schröder de overname in februari besproken met president Chirac.

De Duitse regering ,,heeft gefaald'', aldus Michel Klippel, voorzitter van de ondernemingsraad van Aventis. De Duitse werknemers zijn van meet af aan fel gekant geweest tegen de overname en hebben het verzet van de Aventis-directie de afgelopen drie maanden van harte gesteund. Het personeel reageerde onlangs met een luid applaus toen de Duitse directeur Heinz-Werner Meier op een protestbijeenkomst ferme taal sprak: ,,Je hoeft het niet meteen in je broek te doen als hier een paar olijke Sanofi's opduiken.'' Na tussenkomst van de Franse regering en de verhoging van het overnamebod staakte de directie van Aventis afgelopen weekeinde het verzet.

Roland Koch (CDU), minister-president van Hessen, verweet de Duitse regering dat ze ,,lijdzaam heeft toegezien'' hoe Franse belangen prevaleerden. Koch verlangt van Sanofi garanties dat arbeidsplaatsen en laboratoria in Hessen blijven. De bestuursvoorzitter van Sanofi en beoogd topman van de nieuwe combinatie, Jean-Francois Dehecq, zei gisteren dat de Duitse werknemers geen reden tot zorg hebben. De bestuursvoorzitter van Aventis, Igor Landau, trekt zich met een gouden handdruk terug. De Süddeutsche Zeitung beschreef de overname vanochtend als een terugkeer naar de tijden van Jean-Baptiste Colbert, die de hele economie in dienst stelde van zonnekoning Lodewijk XIV. ,,In Duitsland hoeft niemand Europese illusies te koesteren... Sanofi-Aventis wordt een nationale Franse kampioen.''