Artisjokken met aardappels en doperwtjes

Begin april, tijdens een bezoek aan Lucca in Toscane, heb ik de lekkerste doperwten ooit gegeten. Mooie, zoete, malse, sappige, Toscaanse doperwten. Ik heb ze niet op de markt, bij een chique groentewinkel of zelfs direct van een boerderij gekocht, maar gewoon bij de supermarkt. Niet dat de Esselunga gewoon is. Het is een van de best gesorteerde supermarkten die ik ken, en met hele scherpe prijzen. Het kan dus; regionale verse producten van topkwaliteit bij een supermarkt kopen.

Neem een artisjok en snijd het steeltje op ongeveer 5 centimeter bij en wrijf het snijvlak meteen in met de halve citroen om verkleuren te voorkomen. Trek de taaie, donkergroene bladen af tot u bij de malse, geelgroene bladen met een zweempje paars komt. Snijd de bovenste 5 centimeter van de bladen af. Wrijf telkens na het snijden de snijvlakken in met de citroen. Snijd de artisjok in de lengte in vieren. Verwijder het hooi met een klein, scherp mes en snijd de artisjok dan in de lengte in dunne plakjes. Pers een helft van de citroen in een grote kom water en doe er de plakjes in. Prepareer de rest van de artisjokken op dezelfde manier.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op een matig vuur en fruit er de knoflook en ui circa 3 minuten in. Giet de artisjokken af en doe ze in de pan. Laat ze circa 3 minuten bakken. Voeg de wijn toe, leg het deksel op de pan en laat circa 10 minuten sudderen.

Snijd de aardappels doormidden of in vieren. Doe ze in de pan, giet er de bouillon of het water over, breng op smaak met zout en peper en leg er het deksel op. Laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn. Schep er ca. 5 minuten voor het serveren de doperwtjes door en laat ze bijtgaar koken. Neem als de saus te dun is het deksel van de pan, draai het vuur hoog en laat even inkoken.

Morgen: tomatenpuree.