AFM ziet veel misstanden bij beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen in Nederland vertonen ernstige tekortkomingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de financiële toezichthouder AFM, die bovendien ,,duidelijke overtredingen'' heeft geconstateerd. Om welke fondsen het gaat, wil de toezichthouder niet bekendmaken.

De toezichthouder heeft vooral kritiek op de informatie over de kosten die de fondsen hun klanten in rekening brengen, en op de bepaling van de waarde van de fondsen. Uit het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport blijkt niet dat klanten op grote schaal zijn benadeeld, zoals in de Verenigde Staten wel is gebeurd.

,,Alles waarvan we dachten dat het fout kon gaan, is soms ook fout gegaan'', zegt niettemin F. van Mulligen van het financiële onderzoeksbureau Morningstar. ,,Uit het onderzoek kan ik toch wel lezen dat het hele systeem op de schop moet en dat juich ik alleen maar toe. Ik zou alleen willen weten wie precies wat fout doet.''

De AFM stelt een commissie in die binnen zes maanden met concrete aanbevelingen moet komen over bestuur van en toezicht op de fondsen.

Met enkele van de tien onderzochte vermogensbeheerders praat de AFM op dit moment over terugbetaling van schade die beleggers hebben geleden. ,,Ik heb echt het gevoel dat we daar wel uitkomen'', zegt bestuurder P. Koster van de AFM. Die schade kan zijn ontstaan omdat een beleggingsfonds anders handelde dan op papier was toegezegd, of omdat de waarde van het fonds te hoog werd geschat.

Dat de fondsen met tekortkomingen ongenoemd blijven, is volgens Koster niet nadelig voor de consument. ,,Beleggers kunnen met een gerust hart hun geld in beleggingsfondsen steken. Van grote benadeling is geen sprake. Verder weet deze industrie dat zij ook de komende maanden op onze warme belangstelling kan rekenen.''

Beleggingsfondsen zijn in Nederland erg populair en volgens de AFM is de regelgeving niet voldoende meegegroeid. Een kwart van de huishoudens steekt geld in beleggingsfondsen en daarbij gaat het om ruim 40 miljard euro. Institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars hebben zo'n 60 miljard euro in beleggingsfondsen gestoken.