Advocaat experimenteert in aanloop naar Portugal

Het Nederlands voetbalelftal oefent morgenavond in Eindhoven tegen Griekenland. Bondscoach Dick Advocaat gaat het met zijn strijdwijze over een andere boeg gooien. Het pad voor het tandem Van Nistelrooy-Kluivert wordt geëffend.

De oefeninterland tegen Griekenland biedt bondscoach Dick Advocaat morgenavond de gelegenheid te experimenteren met het Nederlands elftal. Zeven weken voor de eerste wedstrijd van Oranje bij het Europees kampioenschap voetbal, tegen Duitsland, wordt het systeem met drie spitsen verlaten en komt er een speelwijze met twee spitsen (4-4-2) voor in de plaats.

Op het middenveld zullen de oranjehemden in `een ruit' spelen: met een vooruitgeschoven speler, een teruggetrokken controleur voor de verdediging en aan weerzijden halfspelers die in balbezit ruimte moeten maken voor opkomende backs. Topploegen als AC Milan, Porto en Monaco oogsten er succes mee, dus het is een internationaal beproefd concept.

,,Ik ben heel nieuwsgierig hoe de spelers dit gaan oppakken'', zei Advocaat gisteren. ,,In dit systeem is het belangrijk hoe de taken worden uitgevoerd bij balverlies.'' Uit zijn woorden is wel op te maken dat hij gezien de ingebouwde zekerheden veel heil ziet in deze tactiek. Het biedt hem bovendien de mogelijkheid één centrumspits meer op te stellen. ,,Ik heb altijd gezegd dat het zonde is dat je van de vier superspitsen waarover je beschikt er maar één kunt inzetten. Robben en Van der Meyde (beiden geblesseerd, red.) zijn er niet bij, dus dat is ook een reden om niet over de vleugels aan te vallen. Bovendien bleek in de laatste interland tegen Frankrijk dat de flankspelers zelden hun directe tegenstander konden uitspelen.''

Het lijkt er veel op dat Advocaat ook weer het pad effent voor het vaak bekritiseerde tandem Van Nistelrooy-Kluivert. In de aanloop naar het Europees kampioenschap hebben de twee topspelers voor het eerst ruimschoots de gelegenheid aan hun automatismen te werken. Volgens Kluivert is dat het enige wat er bij hen aan ontbreekt. Nederland oefent voor de aftrap van het Europees kampioenschap nog tegen België, de Faerøer Eilanden en Ierland. Probleem is wel dat Van Nistelrooy morgenavond in Eindhoven ontbreekt. Volgens Advocaat omdat hij nog veel last heeft van een dijbeenblessure. De Engelse tabloid The Sun meldde overigens dat Van Nistelrooy het afgelopen weekeinde niet heeft gespeeld bij zijn club Manchester United omdat hij op de training ploeggenoot David Bellion heeft geslagen. Waar of niet waar, Van Nistelrooy zal waarschijnlijk niet blij zijn met die publicatie.

In de denkbeeldige ruit op het middenveld ziet Advocaat op drie plaatsen een mogelijke positie voor Clarence Seedorf: in de punt naar voren en links of rechts aan de zijkant. De bondscoach maakte gisteren in het trainingskamp in Noordwijk nog even duidelijk dat de speler van AC Milan, die in dat team overigens vanaf links opereert, zich dan wel aan zijn opdracht moet houden. ,,Het kan niet bestaan dat hij 35 van de 45 minuten op een andere positie gaat lopen, zoals in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten'', aldus Advocaat.

De bondscoach heeft hierover een gesprek gehad met de eigenzinnige voetballer. Seedorf vond zelf niet dat hij bewust in plaats van op rechts op links was gaan spelen. ,,Dat kwam zo door de situatie in de wedstrijd'', vertelde hij aan Advocaat.

In de ruit zou Wesley Sneijder in een controlerende rol kunnen spelen, hoewel hij niet bepaald bekend staat om zijn defensieve kwaliteiten. Wel kan de jonge voetballer van Ajaxvanuit deze positie goed het veld overzien en met zijn directe passes het spel dirigeren.

Het `nieuwe' spelsysteem biedt Advocaat veel mogelijkheden. Zolang de vleugelaanvallers kwakkelen lijkt het concept ook aardig toegesneden op het beschikbare materiaal. Andy van der Meyde heeft zelden kunnen imponeren in het Nederlands elftal, Marc Overmars kan door zijn fysieke gesteldheid (knieproblemen) nauwelijks negentig minuten spelen en Arjen Robben tobt met een hamstringblessure, die hem zeker tot kort voor het Europees kampioenschap in de lappenmand houdt. Advocaat gelooft wel dat de nieuwe aanwinst van Chelsea het toernooi in Portugal zal halen.

Wegens de afmeldingen van Phillip Cocu, Ruud van Nistelrooy, Edgar Davids en Andy van der Meyde kunnen spelers over wie twijfels bestaan aantonen dat ze recht hebben op een plek in de definitieve selectie voor het Europees kampioenschap. Die groep van 23 man (met drie doelmannen) maakt Advocaat bekend op 19 mei. Hij ontkent dat de namen voor hem al vaststaan. ,,Het heeft geen zin de groep nu reeds op papier te zetten als je nog niet weet wie er dan daadwerkelijk fit is.''

    • Erik Oudshoorn