Zimbabweaanse minister opgepakt wegens corruptie

De Zimbabweaanse minister van Financiën is zaterdag gearresteerd op verdenking van illegale handel in buitenlandse valuta. Chris Kuruneri is de eerste minister uit het kabinet van president Mugabe die slachtoffer is geworden van een anticorruptie-campagne die de regering vier maanden geleden is begonnen tegen frauderende zakenlieden en politici. De klopjacht wordt algemeen gezien als het uitvloeisel van een bittere machtsstrijd achter de schermen van regeringspartij Zanu-PF om de opvolging van Mugabe.

Volgens de Zimbabweaanse politie heeft de minister illegaal zes miljard Zimbabweaanse dollars (1,15 miljoen euro) verhandeld. Kuruneri was pas in februari benoemd tot minister en staat bekend als een kleurloze technocraat. Zijn naam verscheen vorige maand in kapitalen op de voorpagina van een Zuid-Afrikaanse krant die hem aanwees als de eigenaar van een kostbare villa aan de kust rond Kaapstad. De minister beweert het kapitaal voor de villa te hebben verzameld met werk als consultant buiten Zimbabwe. Hij ontkent rijk te zijn geworden dankzij de handel in valuta op de zwarte markt.

Sinds het begin van de politieke en economische chaos vier jaar geleden is er een welig tierende handel op gang gekomen in buitenlands geld in Zimbabwe. Op de zwarte markt krijgen handelaren soms honderd maal zoveel voor een Amerikaanse dollar als bij de officiële banken. Volgens Zimbabweaanse kranten hebben bijna alle staatsbedrijven inclusief de Centrale Bank de afgelopen jaren, illegaal, grote sommen geld verdiend op de zwarte markt.

De regering van president Mugabe is in januari begonnen met een campagne tegen de wijdverbreide corruptie in Zimbabwe als antwoord op de economische crisis, de ergste sinds de onafhankelijkheid in 1980. ,,In onze jacht op corruptie is niemand te groot of te klein'', zei president Mugabe afgelopen week. ,,Onbetrouwbare mensen zijn de ware vijanden van ons land. Hun permanente thuis is de gevangenis.'' Veel ondernemers zijn sinds het begin van de campagne op de vlucht geslagen naar het buitenland.

Volgens critici worden alleen zakenlieden gepakt die sympathiseren met de oppositie of een gevaar vormen voor de positie van Mugabe. Onlangs werd ook de parlementsvoorzitter Emmerson Mnangagwa beschuldigd van handel in buitenlandse valuta en de illegale export van goud. Mnangagwa wordt al jaren genoemd als de potentiële opvolger van president Mugabe, maar zou zijn positie als kroonprins hebben verspeeld.