Wachten op beursfeest van Google

Gaat internetzoekmachine Google nu naar de beurs of niet? Vrijdag loopt een termijn die duidelijkheid moet verschaffen af. Ondertussen rekenen bekende Amerikanen de waarde van hun belang uit.

De langverwachte beursgang van internetonderneming Google, die mogelijk deze week wordt aangekondigd, zal niet alleen durfinvesteerders, maar ook minder voor de hand liggende figuren zoals Arnold Schwarzenegger, Henry Kissinger en Tiger Woods een flinke som geld opleveren. Dit blijkt uit een bestudering van de lijst van vroege beleggers in Google door The New York Times gisteren.

De beslissing over Googles beursgang kan deze week vallen omdat het bedrijf uit Mountainview, Californië, verplicht is tot financiële rapportage aan de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurstoezichthouder, omdat het meer dan vijfhonderd aandeelhouders telt. Als het dan toch met de billen bloot moet, zo is de gedachte, dan kan het zichzelf net zo goed aan de beurs laten noteren.

Een beursgang zou Google naar schatting 2 miljard dollar kapitaal opleveren (1,7 miljard euro), bij een uiteindelijke beurswaarde van 20 tot 25 miljard dollar. Dat zou Google bijvoorbeeld anderhalf keer meer waard maken dan telecombedrijf KPN. En dat voor een bedrijf dat vorig jaar naar schatting 150 miljoen dollar winst maakte op een omzet van zo'n 900 miljoen dollar, voornamelijk verdiend aan licenties voor het gebruik van de zoekmachine door derden, en gesponsorde links. Analisten kennen Google zoveel gewicht toe omdat het de potentie heeft uit te groeien tot een nieuwe Microsoft.

Oprichters Larry Page en Sergei Brin, beiden net in de dertig, zouden bij een beursgang de meeste baat hebben. Hun aandeel wordt geschat op 30 à 50 procent. Zij worden dus in één klap multimiljardair – althans op papier. Durfkapitaal ter waarde van 10 miljoen dollar elk werd al vijf jaar geleden verstrekt door de firma's Kleiner Perkins en Sequoia Capital, die zich daarmee verzekerden van zo'n 12 procent van Google.

Andy Bechtolsheim, een medeoprichter van Sun Microsystems, speelde een belangrijke rol in Googles bestaan: hij schreef als eerste een cheque uit van 100.000 dollar aan Page en Brin, nog voordat zij klaar waren met hun pitch in 1996. Een paar maanden later deed hij dat nog eens. Bechtolsheims investering van twee ton is nu waarschijnlijk 300 miljoen dollar waard. Eric Schmidt, die in 2000 werd aangetrokken en tot topman werd benoemd, heeft vermoedelijk eveneens een dergelijk pakket in handen.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger, golfer Tiger Woods, basketballer Shaquille O'Neal en oud-zakenbankier Frank Quattrone (die momenteel opnieuw terechtstaat in New York wegens obstructie van de rechtsgang in 2001), en nog vele anderen, bezitten een stukje van Google. Misschien een heel klein stukje, maar toch. Dat hebben ze te danken aan Angel Investors, een beleggingsfonds gerund door Ron Conway en Bob Bozeman, die in 1999 Google ontdekten, en toen fanatiek beleggers begonnen te benaderen. ,,Meneer ellenbogenwerk nummer 1'', zo beschrijft Bob Bozeman zijn zakenpartner Ron Conway in The New York Times. Het Angel Investors-fonds bevatte nog tweehonderd andere internetbedrijfjes, die bijna allemaal ter ziele zijn gegaan.

Resteren twee onzekerheden. Stanford University, waar Page en Brin studeerden en het idee voor Google ontwikkelden, ontvangt niet alleen jaarlijks auteursrechten, maar heeft ook een aandeel in het bedrijf waarvan de omvang onbekend is. Tenslotte bestaat de kans dat Google, dat bekendstaat om zijn eigenwijze bedrijfscultuur, deze week een lange neus maakt naar de buitenwereld en een privé-bedrijf blijft. Dan gaat een van de grootste beursfeesten van deze tijd niet door.