VS zien af van offensief in Falluja

De Amerikaanse autoriteiten zien af van hun aangekondigde offensief tegen sunnitische rebellen in de Iraakse stad Falluja dat tot nieuw bloedvergieten kan leiden en de anti-Amerikaanse gevoelens versterken.

In plaats daarvan gaan ze vanaf morgen samen met Iraakse eenheden in de stad patrouilleren. Civiele autoriteiten in Irak zullen afkondigen dat iedereen die een wapen draagt als vijandig zal worden beschouwd.

De beleidswijziging ten aanzien van Falluja werd gisteren bekendgemaakt, een dag na een teleconferentie tussen president George Bush en hoge militaire en nationale veiligheidsadviseurs over de toestand in Falluja en elders in Irak. Eerder had de speciale afgezant van de Verenigde Naties voor Irak. Lakhdar Brahimi, er bij de VS op aangedrongen voorzichtig op te treden om de Iraakse bevolking niet van zich te vervreemden. ,,De tanks zo'n plaats insturen is niet de juiste actie. En ik denk dat de Amerikanen dat nu heel goed weten'', zei hij. Het offensief van begin april tegen rebellen in Falluja heeft veel kwaad bloed gezet in Irak. Bij het offensief vielen honderden doden, onder wie burgers. Ook deserteerde ongeveer de helft van het Iraakse veiligheidspersoneel.

Een Amerikaanse generaal, Mark Hertling, zei gisteren dat Amerikaanse troepen bases aan de rand van de shi'itische heilige stad Najaf zullen overnemen van de Spaanse troepen wanneer die zich de komende tijd terugtrekken. Hij zei dat zijn troepen de eenheden van de radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr ,,het hoofd zullen bieden'', maar zich verre zullen houden van de heilige plaatsen in de stad, om een woede-uitbarsting van de shi'itische meerderheid in Irak te voorkomen. Muqtada Sadr zit in Najaf verschanst. Volgens de Amerikaanse autoriteiten gebruiken zijn eenheden moskeeën en scholen als wapenopslagplaats.

De Iraakse olie-export vanuit Basra is vannacht hervat na een opschorting van een dag in verband met een driedubbele zelfmoordaanslag met bootjes op de laadinstallaties. De installaties werden volgens de autoriteiten niet beschadigd. Drie Amerikaanse militairen werden bij de aanslagen gedood, aldus een officiële bekendmaking. Zaterdag werden in Taji ten noorden van Bagdad vijf Amerikanen gedood bij een aanslag op hun basis. Bij gewelddaden verspreid over het land werden het afgelopen weekeinde tientallen Irakezen gedood.