Verkoop OV-bedrijven later

Minister Peijs (Verkeer) geeft de drie grote steden onverwacht twee jaar langer de tijd om hun openbaar-vervoerbedrijven te verkopen. Dit blijkt uit een brief die de minister vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Rotterdam, Den Haag en Amsterdam krijgen nu tot 2009 de tijd om hun gemeentelijke vervoerbedrijven openbaar aan te besteden. Nog recent heeft Peijs laten weten vast te willen houden aan 2007 als uiterste datum voor de verkoop. Met de twee jaar uitstel laat ze de aanbesteding definitief over aan haar opvolger.

Uit de brief aan de Tweede Kamer wordt niet duidelijk waar de omslag op gebaseerd is. Wel geeft de minister aan dat ,,op basis van ontwikkelingen en verkregen informatie iets meer ruimte voor de GVB-en wenselijk is''. Door de vervoerbedrijven ,,uit de ambtelijke sfeer te halen'' en onder de marktwerking te brengen zou volgens dit en vorige kabinetten de efficiency en de kwaliteit van de bedrijven verbeteren. Betrokkenen hebben daar de laatste tijd openlijk twijfel over geuit.

De openbare aanbestedingen worden voorgeschreven in de Wet Personenvervoer van 2000 en in een Europese richtlijn. De Tweede Kamer zal binnenkort de effecten van de Wet Personenvervoer evalueren.