Verhagen dacht aan vertrek uit Kamer

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen overwoog de afgelopen jaren enkele keren de Tweede Kamer te verlaten.

Ruim twee jaar geleden had Verhagen belangstelling voor het burgemeesterschap van Maastricht. En bij het vertrek van Jaap de Hoop Scheffer naar de NAVO, per 1 december 2003, dacht hij erover deze op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken.

,,Ik had die baan kunnen krijgen'', aldus Verhagen deze week in het maandblad Opzij. Hij zag er naar eigen zeggen vanaf ,,vanwege mijn gezin'' en ook omdat ,,de fractie aan me heeft getrokken om aan te blijven als fractieleider''. Verhagen: ,,Maar als ik vrijgezel was geweest, had ik het wel geweten. Dan was ik minister geworden.'' Zijn partijgenoot Ben Bot werd de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

In 2001 had Verhagen, aldus toenmalig CDA-voorzitter Marnix van Rij, ,,belangstelling voor Maastricht''. Van Rij zegt dat vandaag in deze krant in een geschreven portret van burgemeester Gerd Leers van Maastricht. Van Rij blikt terug op de sollicitatie van Leers, destijds Kamerlid, voor de burgemeesterspost.

Van Rij sprak met Leers over Maastricht in de veelbewogen week in september 2001 waarin Van Rij moest aftreden als partijvoorzitter en De Hoop Scheffer als fractievoorzitter. Van Rij: ,,Leers vroeg mij: wat moet ik doen?'' De partijvoorzitter antwoordde dat hij moest solliciteren. Van Rij: ,,Van Maxime dacht ik: die is nog niet echt tot het inzicht gekomen dat hij weg wil. Maxime zat toen in een dip: wat moet ik verder? Later is hij door de omstandigheden natuurlijk op een heel mooie plek terechtgekomen. Maar op dat moment vond ik het minder logisch dat híj burgemeester zou worden.''

De woordvoerder van Verhagen zegt ,,natuurlijk niet te kunnen ingaan'' op de vraag of Verhagen belangstelling had voor het burgemeesterschap van Maastricht. ,,Dat is vertrouwelijk.''

Profiel Leers: pagina 2