Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Van Persie wijst aanbod PSV per sms af

PSV heeft gisteravond via een sms-berichtje vernomen dat Robin van Persie niet langer geïnteresseerd is in een overgang naar de Eindhovense voetbalclub. De Nederlandse landskampioen had de 20-jarige voetballer van Feyenoord tot vandaag de mogelijkheid gegeven om in te gaan op een aanbieding. Zaakwaarnemer Erwin Boonacker liet per geschreven bericht via de telefoon weten dat Van Persie afziet van verdere gesprekken met de leiding van PSV. Volgens het Rotterdams Dagblad zou het Engelse Arsenal nu de belangrijkste gegadigde zijn om de aanvaller in te lijven. De Londense club zou naar verluidt 4,8 miljoen euro over hebben om Van Persie tot 2008 aan zich te binden.

PSV is verbolgen over de handelwijze van Van Persie en zijn zaakwaarnemer. Voorzitter Harry van Raaij zei zich gebruikt te voelen door het kamp-Van Persie. Van Raaij tegen het ANP: `Dat is nog wel de minste bewoording. Ik heb uit de media begrepen dat hij voor Arsenal heeft gekozen. Wij proberen hem echter al twee dagen te bereiken, maar krijgen bij niemand gehoor.'

PSV sprak de afgelopen weken met de aanvaller van de Rotterdamse club en zijn zaakwaarnemer, die na die gesprekken aangaven er een goed gevoel aan overgehouden te hebben. Een vervolgafspraak werd afgelopen vrijdag op het laatste moment afgezegd door de zaakwaarnemer. Desondanks koesterde PSV manager Frank Arnesen zaterdagavond nog de hoop dat een overgang toch plaats zou kunnen hebben. Arnesen zaterdag op de website van PSV: `Hij komt graag naar PSV, en ik denk dat dat voor hem nog steeds het beste is, of hij kiest een andere club. Wij willen het in ieder geval maandag van hem weten.'

Gisteren volgde opnieuw een afwijzing van Van Persie, die volgens ingewijden één miljoen euro netto per jaar had willen verdienen in Eindhoven. Eerder wees de zaakwaarnemer van Van Persie ook al een aanbod van de Spaanse club Sevilla resoluut van de hand.

Van Persie wilde gisteren na de wedstrijd van Feyenoord tegen FC Volendam niet bekendmaken bij welke club hij gaat spelen. ,,Ik geef snel uitsluitsel, waarschijnlijk in de loop van komende week'', zei hij. ,,Ik kies voor een sportieve toekomst. Geld is nu nog niet belangrijk. Als ik op mijn dertigste nog niet binnen ben, gaat dat aspect misschien wel spelen. Ik wil in een goed draaiend team komen waarin ik lekker kan meevoetballen. Ik ben niet bang dat ik eventueel moet knokken voor een basisplaats. Dat heb ik hier bij Feyenoord wel geleerd.''

Van Persie was in de winterstop bezig met een overgang naar Arsenal, maar de vraagprijs van circa acht miljoen euro was destijds te hoog voor The Gunners. Daarop versterkte de nieuwe landskampioen van Engeland zich met de talentvolle Spanjaard José Antonio Reyes van Sevilla. Arsenal zou echter interesse blijven houden in de Nederlander die onder Bert van Marwijk bij Feyenoord voor de zoveelste keer in zijn korte loopbaan op een zijspoor belandde. Van Persie krijgt de laatste maanden bijna geen speeltijd van de coach met wie hij geen goed contact heeft. Tegen Volendam deed de sierlijke voetballer het laatste half uur mee. De aanvaller wist tot zijn eigen frustratie twee kansen niet te benutten.

Feyenoord koestert niet meer de illusie dat Van Persie volgend seizoen zijn contract in Rotterdam uitdient. Technisch-directeur Mark Wotte heeft de afgelopen maanden meerdere keren met de speler gesproken, maar keer op keer werd duidelijk dat Van Persie hoe dan ook weg wil bij de Stadionclub. Bij Feyenoord wordt Van Persie doorgaans gebruikt als linksbuiten, terwijl de voetballer zelf het liefst een centrale rol achter de diepste spits vervult.