TPG ziet in 2004 beter resultaat

Post-, express- en logistiekbedrijf TPG verwacht dit jaar een ,,goede verbetering van het resultaat'' te realiseren. Het bedrijf deed deze mededeling naar aanleiding van de vandaag gepresenteerde cijfers over het eerste kwartaal van 2004.

De nettowinst over het eerste kwartaal van dit jaar is uitgekomen op 163 miljoen euro. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dat een verbetering met 23 miljoen euro, oftewel 16,4 procent. In reactie daarop steeg het aandeel TPG op de beurs in Amsterdam met 5 procent.

Over heel 2003 boekte TPG een nettowinst die met 300 miljoen euro de helft lager was dan het voorgaande jaar. Dit was mede te wijten aan een eenmalige afboeking van goodwill en aan de financiële gevolgen van een jarenlang slepend, en nog steeds niet opgelost, conflict met de Britse fiscus.

Volgens financieel bestuurder Jan Haars droegen alle drie divisies van TPG bij aan het verbeterde resultaat in het eerste kwartaal. Bij de kwakkelende divisie Logistiek constateerde Haars vanmorgen tijdens een telefonische persconferentie ,,het einde aan een neerwaartse trend'' in het operationele resultaat. Daar droegen de Amerikaanse logistiekactiviteiten overigens niet aan bij als gevolg van de zwakke dollar.

De postdivisie wist almaar dalende volumes in geadresseerde post ten dele te compenseren met de bezorging van ongeadresseerd drukwerk. Ook boekte Post extra kostenbesparingen. De divisie express (pakjesbezorging door TNT) groeide in het afgelopen kwartaal vooral in China, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten.

Desgevraagd zei Haars te hopen dat het probleem met de Britse belastingdienst voor het eind van het jaar zal zijn opgelost. Vorig jaar boekte TPG al 59 miljoen euro af in verband met deze kwestie.