Terug naar de truttigheid

In de jaren zeventig komt de ontzuiling, individualisering en fragmentering van de samenleving op gang. De reactie op de naoorlogse wederopbouw waarin rijen eenvormige flatgebouwen en monotone eengezinswoningen uit de grond worden gestampt laat niet lang op zich wachten. Er heerst weerzin tegen het steriele nieuwzakelijke wonen waarin licht, lucht, ruimte en de industriële vervaardiging van producten tot ideologie zijn verheven.

Dan is het tijd voor het feest van de hoogst individuele expressie en de behoefte aan authenticiteit. En de schaal van de menselijke maat wordt opnieuw uitgevonden.

Waar anders dan in het woninginterieur wordt het meest individuele esthetische genot tot uitdrukking gebracht. Daar ontsnapt niets aan de persoonlijke expressiedrift. Zelfs de ongenaakbaar geëmailleerde mantel van de gasgeiser ontkomt niet aan zelfexpressie door er banen groen plakplastic op te plakken

Er wordt wat afgeknutseld in de jaren zeventig. Boekenkasten, tafels en zitelementen worden aaneen geregen tot ruimtelijke spaghetti, plafonds met grenen schroten betimmerd waarin spotjes worden opgenomen, als ware het een heuse sterrenhemel. Wanden worden beplakt met afbeeldingen van Hawaiiaanse zonsondergangen waarin de kleuren warm oranje en aarde bruin overheersen. Dat palet domineert in veel interieurs uit die tijd.

De ongenaakbare industriële buitenwereld wordt met gehaakte vitrage buitengesloten om in de veilige binnenwereld met biezen matten op de vloer de waardering voor eerlijke natuurlijke producten tot uitdrukking te brengen, terwijl de knoestig ruwe emaillering van de plavuizen de behoefte aan ambachtelijke arbeid verraadt.

Architecten, interieurontwerpers en stedebouwkundigen laten zich graag meeslepen op de golven van de nieuwe truttigheid. Nieuwe woonwijken waarin het woonerf de menselijke maat bepaalt, worden als alternatief voor de strakke zakelijkheid in rap tempo gebouwd. Alleen de bewoners en ontwerpers kunnen er de weg vinden. En het hoogtepunt van nieuwe truttigheid is een nieuwbouwwoning met open haard en zitkuil.

Andere tijden, NPS, morgen, Ned.3, 20.55-21.30u.