Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de honderdduizenden Kosovaren die in 1999 door de Serviërs uit het land werden verdreven. Deze maand is dat vijf jaar geleden. Vluchtelingen die destijds bij de plaats Kukes Albanië binnentrokken vertellen wat ze hebben meegemaakt en hoe het nu is. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor o.a. de rechtszaak tegen Fons Spooren, de oud-PSV-directeur die verdacht wordt van ontucht met minderjarige jongens. Verder een rondgang door de kelders van Dutroux en een gesprek met oud-inspecteur Pascal Rémy die zestien jaar lang werkzaam was voor Michelin en in een boek de werkwijze voor het verkrijgen van sterren voor restaurants beschrijft. Ned.3, 22.20-23.10u.

De grootste Nederlander aller tijden. Kijkers en internetters kunnen hun stem uitbrengen op de Nederlander die volgens hen de grootste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse identiteit of cultuur. Zij kunnen vijf namen kiezen uit een lijst van tweehonderd. Wie wordt het: Rembrandt, Christiaan Huygens, Johan Cruyff, Willem van Oranje of Frans Bauer? De eerste stemronde duurt tot en met 17 mei. Ned.1, 21.00-21.17u.

DOCUMENTAIRE

Kaap. Portret van hobbyboerin Jinke Hesterman die zich sterk maakt voor de hobbydierhouder in Nederland, uit protest tegen de ruimingen tijdens de MKZ- en vogelpestcrisis drie jaar geleden. Ned.3, 20.00-20.30u.

Dokwerk: Poetins mama. Over de 77-jarige Vera Poetina, die in 1999 in Vladimir Poetin haar op 10-jarige leeftijd verdwenen zoon herkent. Maar is dat ook zo? Ned.3, 21.00-22.00u.

Zuster waar ben je? Slot van een serie over Poolse verpleegkundigen in Nederland. Ned.1, 23.12-23.58u.

Wie vermoordde ... Laatste deel van een onderzoek naar de moord op keizer Julius Caesar in 44 v.Chr. Ned.1, 23.58-0.55u.

KUNST

TV3. Eerste aflevering van een dagelijks programma over kunst, media en lifestyle uit de Stadsschouwburg in Amsterdam met Hadassah de Boer en Matthijs van Nieuwkerk. Vanavond met acteur Gijs Scholten van Aschat en de Amerikaanse acteur Kevin Spacey. Ned.3, 19.32-20.00u.

FILM

Mission: Impossible II (John Woo, 2000, VS). Tweede bioscoopfilm naar de tv-serie uit de jaren zestig tapt uit een ander vaatje dan het teleurstellend bombastische eerste deel. De Hongkong-school van actiefilms, met zorgvuldig gechoreografeerde geweldscènes en meditatieve ondertonen, bepaalt nu het karakter van de serie die ongetwijfeld zal worden voortgezet als de James-Bond-opvolger van de 21ste eeuw. Met Tom Cruise. SBS6, 20.30-23.30u., met reclame en Hart van Nederland.

Kiss the Girls (Gary Fleder, 1997, VS). Beklemmende seriemoordenaarsfilm wortelt in de traditie van Silence of the Lambs en Se7en maar wankelt onder een overdaad aan spanningsbogen en benauwend gefilmde achtervolgingen in het bos. Psycholoog Morgan Freeman en arts Asley Judd proberen de motieven te ontrafelen van een serie-kidnapper. Naar gelijknamige roman van James Patterson (in ons land: De regels van het huis). BBC1, 22.00-0.25u., onderbroken door nieuws.

Cléo de 5 à 7 (Agnès Varda, 1961, Fr.). Eerste lange speelfilm van Varda bracht haar internationale erkenning en portretteert de twee uur die een verwend zangeresje (Corinne Marchand) in Parijs doorbrengt, voorafgaand aan het moment dat ze mogelijk zal horen dat ze ongeneeslijk ziek is. TV5, 22.25-24.00u.

Thunderbolt and Lightfoot (Michael Cimino, 1973, VS). Debuut van de regisseur van o.a. The DeerHunter is een gewelddadige actiefilm waarin ontsnapte bankrover Clint Eastwood en zwerver Jeff Bridges ontdekken dat er een nieuw gebouw staat op de plek waar de buit van een vorige roof verborgen ligt. BBC1, 0.25-2.20u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van schilder Koen Vermeule in Amsterdam een bericht van dichteres Anneke Brassinga uit Meudon, nabij Parijs. Verder een gesprek met Paul Cliteur over zijn bundel God houdt niet van vrijzinnigheid en demonstreert fagottist Alban Wesly Le Sacre du Printemps van Stravinsky. 747AM. 21.02-23.00u.

Desmet live. Onder andereen onderzoeksjournalist Peter Siebelt die vertelt over zijn boek Koninklijk Bal Masqué waarin hij de rol van Mabel Wisse Smit belicht in de dramatische ontwikkelingen in het voormalige Joegoslavië voor en na het Srebenica-drama. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.