Sociaal-democraat Fischer president van Oostenrijk

Heinz Fischer, kandidaat voor de sociaal-democraten, is gisteren tot president van Oostenrijk gekozen. Hij versloeg zijn conservatieve rivale Benita Ferrero-Waldner met 52,14 procent van de stemmen tegen 47,59 procent. De opkomst was met iets meer dan zeventig procent van het electoraat de laagste ooit bij presidentsverkiezingen in Oostenrijk.

De 65-jarige Fischer, plaatsvervangend voorzitter van het Oostenrijkse parlement, is de eerste sociaal-democratische president sinds achttien jaar. Na zijn overwinning concludeerde de voorzitter van de sociaal-democratische partij (SPÖ), Alfred Gusenbauer, dat de uitslag van de presidentsverkiezingen neerkomt op een ,,waarschuwing'' aan het adres van de conservatieven van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP). Immers, Benita Waldner-Ferrero (55), minister van Buitenlandse Zaken, had niet alleen de steun van haar eigen ÖVP, maar ook die van de uiterst rechtse FPÖ, de partij van Jörg Haider, en verloor desondanks.

De regerende coalitie heeft geen meerderheid meer bij de bevolking, zo is de algemene conclusie van de Oostenrijkse sociaal-democraten. Vorige maand moesten de conservatieven al twee zware nederlagen incasseren bij provinciale verkiezingen in Salzburg en Karinthië.

Een woordvoerder van de ÖVP wilde evenwel geen conclusies verbinden aan de uitslag van gisteren omdat naar zijn mening niet ,,twee politieke kampen, maar twee personen'' tegenover elkaar stonden. Waarnemers onderschrijven die opvatting ten dele, maar zien in de uitslag tot op zekere hoogte ook een afstraffing voor impopulaire hervormingen door de regering, al heeft de uitslag volgens hen geen consequenties voor de parlementsverkiezingen die in 2006 op het programma staan. Ferrero-Waldner wordt door veel kiezers geassocieerd met de pensioenhervorming en met drastische kortingen op de overheidsuitgaven van de regering van kanselier Wolfgang Schüssel (ÖVP). De bondskanselier heeft haar na haar nederlaag gevraagd minister van Buitenlandse Zaken te blijven.

Fischer volgt de partijloze president Thomas Klestil op, voor een ambtstermijn van zes jaar.