Scholiere (16) blijft topschermster de baas

Ze kwam de zaal binnen als paradepaardje van de Nederlandse schermsport. Sonja Tol verliet Zoetermeer zaterdag vervolgens als een doorsnee sportster. Uitgeschakeld in de kwartfinales van de nationale titelstrijd op degen. De vijfvoudig kampioene moest haar titel afgeven aan een 16-jarige scholiere, Saskia van Erven. ,,Je hebt grote pieken en diepe dalen'', zei de onttroonde kampioene, die Nederland een week eerder voor het eerst sinds 1988 aan een olympisch startbewijs in Athene had geholpen.

Tol (31) wist niet goed wat ze met haar tegenvallende prestatie aanmoest. Van Erven staat bekend als een groot talent, al was ze zaterdag niet de jongste nationale kampioene. Indra Angad-Gaur behaalde op haar vijftiende al een nationale titel. Van Erven was een week eerder al tweede geworden op de NK floret. In de finale versloeg ze zaterdag in Zoetermeer met speels gemak Timandra de la Fontaine, die in de kwartfinales verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Tol. ,,Ik miste de concentratie, had geen ideeën'', treurde Tol. ,,Ik kon me voor dit toernooi gewoon niet opladen.''