Rwandese troepen in buurlanden

Rwandese troepen zijn de afgelopen dagen de buurlanden Congo en Burundi binnengevallen, kennelijk met het doel een offensief te keren van Rwandese rebellen die vanuit deze landen opereren.

Rwanda heeft dit ontkend maar herhaalde het recht te hebben overal ,,zijn vijanden op te zoeken''.

Rwanda trok zich als onderdeel van een vredesverdrag met de Congolese regering in oktober 2002 officieel terug uit Congo, waar het had gepoogd de regering omver te gooien. Officiële reden voor de interventie was de aanwezigheid van een geschatte tienduizend Rwandese rebellen, van wie sommige leiders deelnamen aan de genocide in 1994. Rwanda bleef na het officiële vertrek een Congolese rebellengroep steunen en behield grote invloed in Oost-Congo.

Door zijn interventie in Oost-Congo slaagde Rwanda er de afgelopen jaren in militaire acties van de Rwandese rebellen te smoren. Begin deze maand echter voerden de rebellen voor het eerst sinds twee jaar weer een actie uit op Rwandees grondgebied. Kennelijk als reactie op deze hernieuwde acties van de rebellen is het regeringsleger in het offensief gegaan. Het heeft troepen samengetrokken langs de zuidgrens met Burundi. Hier ligt aan beide kanten van de grens een groot woud waardoor de rebellen afkomstig uit Congo in Rwanda infiltreren. Eind vorig week overschreed een Rwandese patrouille de grens bij een achtervolging van een groep rebellen. Een woordvoerder van het Rwandese leger heeft inmiddels bij de Burundese regering zijn excuses hiervoor aangeboden.

De aanwezigheid in Congo lijkt van veel grotere omvang dan die in Burundi. William Swing, het (Amerikaanse) hoofd van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Congo, riep zaterdag Rwanda op terughoudendheid te betrachten. VN-troepen uit Zuid-Afrika zouden vorige week op tenminste vierhonderd Rwandese regeringssoldaten zijn gestuit bij Bunagana, een dorpje in de provincie Noord-Kivu vlakbij de grens tussen Congo, Oeganda en Rwanda. De Rwandese regeringstroepen zouden de VN-troepen opdracht hebben gegeven het gebied onmiddellijk te verlaten. Een Rwandese woordvoerder ontkende dit incident zaterdag, een ontkenning waar in de regio weinig waarde aan wordt gehecht omdat de Rwandese regering altijd heeft gelogen over haar aanwezigheid in Congo.

Ook in de provincie Zuid-Kivu zijn nieuwe gevechten uitgebroken waarbij Rwandezen zijn betrokken. Het Congolese regeringsleger ging zaterdag bij Lemera, bij de grens met Burundi, in het offensief tegen Rwandese rebellen. Dit wijst op een belangrijke wijziging in de Congolese politiek, want het is de eerste keer dat het leger zich in de strijd mengt met de Rwandese rebellen. Tot voor kort steunde de Congolese regering deze rebellen tegen het Rwandese regime.