PvdA-leider wil debat over EU-commissaris

PvdA-fractievoorzitter Bos wil dat de kiezer meer te zeggen krijgt over de benoeming van een eventuele Nederlandse eurocommissaris. Hij wil daarover ,,nog deze week'' een debat met premier Balkenende. Dat zei Bos vanmorgen in een reactie op een aankondiging van de huidige Nederlandse eurocommissaris, de VVD'er Bolkestein, dat deze zich mogelijk opnieuw wil kandideren voor een periode als eurocommissaris.

De PvdA vroeg het kabinet al eerder om tekst en uitleg over de benoeming van een Nederlandse eurocommissaris, nadat ook oud-staatssecretaris Van der Ploeg (thans hoogleraar in onder meer Florence) zich openlijk had gekandideerd voor een eurocommissariaat, maar kreeg daar tot nu toe geen antwoord op. Bos wil dat de kiezer meer invloed krijgt op de benoeming van een eurocommissaris, ,,de procedure moet transparanter worden'', aldus zijn woordvoerder vanmorgen.

Bolkestein zei zondagmiddag in het Radio 1 Journaal dat hij ,,afhankelijk van de kwaliteit van de nieuwe voorzitter van de commissie'' nog een periode wil aanblijven. In juni wordt de nieuwe voorzitter gekozen, de rest van de commissie zal op 1 november benoemd worden.

Balkenende had zondag al laten weten wel wat te voelen voor de afweging van Bolkestein. Eerder zei de premier dat Bolkestein, als hij zich wil kandideren, ,,een goede kandidaat is''. Een woordvoerder van de premier zei vanmorgen dat Balkenende ,,op korte termijn'' een gesprek met Bolkestein zal hebben. De premier is overigens bijna de hele week in het buitenland, zodat nog onduidelijk is of het debat met de Kamer over de benoemingsprocedure deze week nog kan plaatsvinden.