Olympisch kampioene Jones raakt opnieuw in opspraak

Atlete Marion Jones heeft de Amerikaanse estafetteteams bij de Penn Relays geleid naar een zege op de 4x100 en 4x200 meter. Maar een reeks vragen over het dopingschandaal rond voedingsmiddelenbedrijf Balco Laboratoriums overschaduwde het sportieve succes van de drievoudig olympisch kampioene van `Sydney' (2000).

De Amerikaanse krant The New York Times meldde zaterdag dat Jones een cheque van 7.350 dollar heeft gestuurd naar Victor Conte, de oprichter en `voedingsdeskundige' van het bedrijf Balco tegen wie sinds vorig jaar een justitieel onderzoek loopt wegens vermeende dopingverstrekking. Conte heeft onlangs toegeven verboden prestatiebevorderende middelen aan atleten te hebben verstrekt. Jones heeft al eerder verklaard dat ze Conte niet kent en herhaalde dit zaterdag na afloop van de races tussen Amerika en `de rest van de wereld'.

,,Ik heb nooit iets getekend, gezien en iets geweten van cheques voor Balco. Dat is het enige wat ik hierop kan zeggen'', aldus de atlete die bij de Spelen van Sydney in totaal vijf medailles won. Jones is ervan overtuigd dat haar naam zal worden gezuiverd, maar is niet verbaasd dat haar naam opnieuw opduikt in de geruchtmakende zaak. ,,Niks verrast mij meer'', klonk het enigszins verbitterd.

Vier jaar geleden was de atlete getrouwd met kogelstoter CJ Hunter, die tijdens de Sydney Games werd betrapt op het gebruik van verboden middelen. Eerder dat jaar was hij maar liefst viermaal positief gebleken tijdens een dopingtest. Een aantal Amerikaanse kranten claimt dat zijn naam onder de cheque aan Conte staat.

Jones is in haar carrière al veelvuldig gecontroleerd, maar nooit positief bevonden. Het optreden in Philadelphia was haar tweede wedstrijd op een buitenbaan sinds de geboorte van haar kind vorig jaar juni. ,,Ik ga vooruit'', vond Jones. ,,Ik liep een stuk slimmer dan vorige week.''