Nieuwe Iraakse vlag oogst woede

Veel Irakezen hebben met ongeloof gereageerd op de vervanging van de nationale vlag. Vandaag maakte de Iraakse regeringsraad bekend dat de oude rood-wit-zwarte driekleur met de drie sterren en het opschrift `Allah is groot' wordt vervangen. Die zou te veel aan het tijdperk van Saddam Husseins Ba'ath-partij herinneren. Na twee dagen overleg is gekozen voor een ontwerp bedacht door een zoon van een van de regeringsraadsleden.

De nieuwe vlag probeert sommige Iraakse bevolkingsgroepen een plek te geven in het nationale symbool. De achtergrond is wit, wat voor vrede en een nieuw begin staat. Een halve maan vertegenwoordigt de islam, de kleur blauw staat voor de Turkmeense minderheid. Onderaan de vlag is een blauw-geel-blauwe band, waarbij blauw de twee grote rivieren symboliseert die door Irak stromen, de Tigris en de Eufraat, en geel voor de Koerden. ,,Samengebonden tonen ze eenheid'', laat de regeringsraad weten. De shi'ieten en sunnieten, de andere twee grote bevolkingsgroepen, hebben geen symbool op de nieuwe vlag die de komende dagen alle overheidsgebouwen zal sieren.

Er is verbazing en verontwaardiging over de afschaffing van de oude nationale driekleur. ,,De Koerden zullen zich als leeuwen gaan gedragen met hun eigen symbool op de nationale vlag'', zegt Sadegh Obeid, afkomstig uit Falluja. ,,Deze vlag gebaseerd is op afkomst en zal de etnische breuklijnen vergroten. De oude vlag was een van onze laatste overgebleven nationale instituten.''

Veel mensen vinden dat de door de Amerikanen benoemde regeringsraad, die voor de machtsoverdracht over negen weken wordt vervangen door een nog te selecteren interimbewind, niet de autoriteit heeft de vlag te vervangen.,,De huidige vlag is het symbool van Irak'', zegt Fadi Sargon, een christen. ,,Wie geeft de regeringsraad het recht dat zomaar te veranderen? Dit soort beslissingen moet door een gekozen overheid worden genomen.''