Nachoem Wijnberg wint Belgische poëzieprijs

De Nederlandse dichter Nachoem M. Wijnberg heeft de driejaarlijkse Paul Snoek Poëzieprijs (4000 euro) van de Belgische stad Sint-Niklaas gekregen voor zijn bundel Vogels. De driejaarlijkse prijs werd in 1991 gecreëerd ter nagedachtenis van de dichter, die tien jaar eerder om het leven kwam. Vogels (2001) van Wijnberg presenteert zich volgens de jury ,,licht met een lage leesdrempel, maar al gauw blijkt dat je er toch niet meteen vat op krijgt. Er gebeuren raadselachtige dingen in deze poëzie: wat eerst onbeduidend leek, blijkt van groot belang. Het mysterie van het eenvoudige wordt met elk gedicht groter. (...) Woorden lijken voorzichtig op het blad gelegd, alsof ze door te hard lezen kunnen worden weggeblazen. Met behoedzaam meesterschap beweegt Wijnberg zich door het poëtisch mijnenveld van `het gevoelige', het `houden van', het `verlangen', en meer van dergelijke kwetsbare, pijnlijke zaken.'' Nachoem M. Wijnberg (Amsterdam, 1961) is hoogleraar industriële economie en organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij debuteerde in 1989 met de bundel De simulatie van de schepping. Andere bundels zijn onder andere Langzaam en zacht (1993), Alvast (1998) en Uit7 (2003). Hij schreef ook romans. In 1997 kreeg Wijnberg de prestigieuze Herman Gorter prijs voor de bundel Geschenken.